Problem z uruchomieniem środowiska graficznego


(jakubgross) #1

Cześć,

Mam Ubuntu 14.04 LTS z doinstalowanym środowiskiem KDE. Wczoraj wpadłem na pomysł i zainstalowałem GNOME 3 z repozytorium. I po restarcie się zaczęło. Menadżer logowania włącza się normalnie (lightdm). Wpisuje swoje hasło oraz wybieram środowisko (próbowałem na każdym) i pojawia się tylko tapeta z menadżera logowania zamiast środowiska graficznego. Czekałem 10 minut i dalej taki sam obraz. Co mam zrobić? Chyba muszę jakoś usunąć środowisko GNOME. Nie wiem jak mogę uzyskać dostęp do konsoli z systemem plikow do pełnej modyfikacji, a nie tylko do odczytu.

Pozdrawiam,

jakubgross


(marcin82) #2

Przełącz się na TTY1 lub inną za pomocą skrótu klawiszowego Crtl+Alt+F1 [do] F6


(jakubgross) #3

Da radę bez zalogowania?


(Latający Turban) #4

To przerzuci cię na konsolę i tam normalnie możesz się zalogować(a nawet musisz)


(jakubgross) #5

Zamykam temat. Linux mi zwariował. Cały czas pokazywał, że mam wykorzystany cały dysk, a miałem wolne 500 mb. Zrobiłem reinstall i jest ok. :smiley:

@up Chodziło mi o zalogowanie przez menadżer.


(nintyfan) #6

Linux zatrzymuje pewien procent przestrzeni dyskowej na root-a. Wszystko po to, by system działał bez problemu.


(jakubgross) #7

Pewien procent to chyba nie 500 mb. I tak już nie ma tematu. Zrobiłem reinstall doinstalowłem remix MATE z Uniy i piękne działa. :slight_smile:


(dragonn) #8

Zależnie od wielkości partycji, z tego co pamiętam domyślnie to chyba 5%, co przy ~10GB partycji jest jak najbardziej możliwe.


(jakubgross) #9

Dobra koniec tematu był reinstall i działa. :smiley: