Problem z uruchomieniem systemu po aktualizacji


(Piotrekmistrz1) #1

Jak w temacie. Przedmiotem rozmowy jest laptop marki Toshiba Satellite L300D PSC0E z systemem Windows 7 Ultimate 32bit. Najprawdopodobniej instalacja sterowników z Update Center dała mu tak w kość. Wcześniej (przed formatem) próbowałem instalować markowe sterowniki ze stronki producenta - efekt ten sam. Jakaś rada dotycząca instalacji sterowników do tego lapka ?


(system) #2

Po zainstalowaniu systemu (który zresztą zainstaluje większość istotnych sterowników), należy otworzyć Windows Update i pobrać wszystkie aktualizacje pilne i opcjonalne, ale w szczególności sprzętowe. To powinno załatwić większość sterowników. Po tym sprawdzić okno Menadżera Urządzeń , czy widać tam jeszcze brak jakichś sterowników. Jeśli tak, to skorzystać ze strony firmowej: http://eu.computers.toshiba-europe.com/innovation/download_drivers_bios.jsp?service=EU&selCategory=2&selFamily=2&selSeries=178&selProduct=785&selShortMod=705&language=13&selOS=29&selType=all&yearupload=&monthupload=&dayupload=&useDate=null&mode=allMachines&search=&action=search&macId=&country=all&page=1&startPage=1&prevCl=true gdzie są pozostałe, ewentualnie jeszcze brakujące. Istotne z nich to sterowniki Display, Sound, Modem i Wireless. Taką kolejność postępowania polecam.


(adam9870) #3

Ja zawsze korzystam ze strony producenta, instaluje wyłącznie drivery, nie instaluję dodatków producenta laptopa, wszystko jest dobrze.

Nie instaluj wszystkiego jak leci z Windows Update.


(Piotrekmistrz1) #4

Przed formatem próbowałem to samo ze sterownikami ze strony producenta. Ten sam efekt (zwiecha po ekranie z animowanym logo Windowsa). Ten lapek miał oryginalnie Vistę Home Premium. Na niej wszystko było cacy. Narazie spróbuję zainstalować tylko stery od grafiki (reszta działa po formacie), jest to lapek kolegi, on zaś chciał pograć tylko w CSa na steamie. Zobaczymy czy po instalacji sterowników od grafiki wyskoczy ten sam błąd.

PS: Przy instalacji driverów bazuję na AIDA32.

-- Dodane N, 25 listopada 2012, 12:03 --

Stworzyłem restore point przed instalacją sterowników z WU i dobrze, bo to sterowniki ATI z WU tak działają na lapka. Teraz tak samo sprawdzę te ze strony producenta.

-- Dodane N, 25 listopada 2012, 12:27 --

Niestety to samo dzieje się po instalacji sterowników do karty graficznej ze strony producenta...


(adam9870) #5

Masz kartę AMD? Sterowniki instaluj ze strony AMD.com

Nie instaluj wszystkich sterowników na raz. Jeden sterownik - reset. Drugi sterownik - reset. Dojdziesz w końcu do tego, który sterownik powoduje problemy.

Czy ściągasz tylko drivery ze strony producenta?

W przypadku Toshiby bazuj na tym, na oznaczeniach laptopa, które znajdują się pod spodem laptopa.


(Piotrekmistrz1) #6

http://ce.computers.toshiba-europe.com/innovation/download_drivers_bios.jsp?LNG=20&service=CE

Narazie robię aktualizacje systemu (bez opcjonalnych). Jak już wszystkie się zrobią bez błędu to pokolei sterowniki będę lookał. Wydaje mi się jednak, że WU ma świeższe stery niż Toshiba (2009r. na stronie producenta jak widać).

edit: Stery ze strony Toshiby sciągałem zgodne z oznaczeniem podanym na początku tematu (stan faktyczny).


(adam9870) #7

Ale jak instalujesz hurtowo przykładowo 15 sterowników z WU to jeżeli 1 z nich powoduje problem, to nie wiesz który bo instalujesz 15 na raz.


(Piotrekmistrz1) #8

Doszedłem do tego. Narazie aktualizacje sysu idą, potem zajmę się sterownikami. Postępowanie będzie takie samo jak przy wcześniejszych (restore point -> 1 driver -> restart i sprawdzenie czy działa sys).

Prawdopodobnie to wina tylko sterów od grafiki, nawet w AIDA32 nie wykrywa tej grafiki....


(adam9870) #9

Ja robię inaczej: najpierw drivery (sterownik do grafiki ze strony AMD.com w przypadku kart AMD), potem oprogramowanie, potem ewentualnie aktualizacje. Ale tak jak Ty robisz też można. Powodzenia!