Problem z uruchomieniem systemu

Witajcie,

Od pewnego czasu mam pewien problem, zazwyczaj podczas uruchamiania systemu wyskakuje mi błąd “The file is possibly corrupt. The file header checksum does not match the computed checksum”. Dzieje się tak w około 95% prób uruchomienia, od czasu do czasu system odpali się normalnie.

Formatowanie dysku i ponowne zainstalowanie systemu nie pomogło, tak samo naprawa z użyciem dysku instalacyjnego (naprawa uruchomiania i testowanie pamięci).

Parametry: http://www.komputronik.pl/product/13825 … F023_.html

System: Windows 7 Professional 64-bit (oryginalny)

Proszę o pomoc!

Grzekru2

Testowanie pamięci - było dobrym krokiem, ale tu raczej źródłem problemu jest dysk twardy, a tak konkretnie - uszkodzony sektor startowy (MBR). Zacznij jednak od … sprawdzenia czy przypadkiem nie masz w BIOSie uruchomionej opcji ochrony sektora rozruchowego. W następnej zaś kolejności zapoznaj się bliżej z opcjami polecenia mbrfix. W ostateczności zaś - usuń WSZYSTKIE partycje z tego dysku i załóż je od nowa (wraz z formatowaniem). Słusznym byłoby przeprowadzić na tym etapie pełną diagnostykę dysku.

Próbowałem dokonać naprawy za pomocą mbrfix efektem tego było pojawienie się nowego błędu o tym, że system operacyjny jest uszkodzony.

Użyłem polecenia: "MbrFix64 /drive 0 fixmbr /yes ". Po ponownym zainstalowaniu systemu stary błąd niestety nadal wyskakuje.

Nie pomogło też sformatowanie całego dysku. Chwilowo korzystam z Windows xp, który działa bez żadnego problemu,

jednak takie rozwiązanie niezbyt mnie satysfakcjonuje.

Jest jeszcze coś co mógłbym zrobić?

Czy mi się zdaje, czy pisałem o tym żeby przed formatowaniem usunąć partycje ?

… rozumiem, że Windows XP jest zainstalowany na tym samym dysku fizycznym?

Tak też zrobiłem

Tak, zainstalowałem go po tym jak sformatowałem dysk i kolejny raz próbowałem uruchomić Windows 7

Sytuacja zdaje się patowa … Z twojego opisu wynika, że starszy i 32 bitowy system instaluje się i działa, ale 64 bitowy - już nie … To z kolei sprowadza nas z powrotem do kwestii pamięci operacyjnej, lub jakichś ustawień BIOS (możesz zacząć od sprawdzenia czy BIOS twojego komputera posiada opcję HPET, a jeśli tak - napisz jak ona jest ustawiona). Przetestuj pamięć RAM przy pomocy Memtesta, jeśli wyniki nie wykażą odchyłek - ostatnim punktem zaczepienia byłoby usunięcie jednego z dwóch modułów (zgodnie ze specyfikacją masz tam dwa różne moduły 2 i 4 GB - może tu jest pies pogrzebany ?) z drugiej strony - nie widzę by inni użytkownicy Sensilo zgłaszali problemy z instalacją / użytkowaniem Windows 7 64x.

Nie znalazłem w biosie opcji HPET.

Oto wynik po godzinnym testowaniu pamięci (http://img39.imageshack.us/img39/8281/dscn0835c.jpg)

Nie wyjmowałem pamięci RAM, dlatego że utraciłbym gwarancję, a ta może się przydać.

… wygląda, że najwyższa pora by z niej skorzystać.