Od pewnego czasu mam pewien problem, zazwyczaj podczas uruchamiania systemu wyskakuje mi błąd “The file is possibly corrupt. The file header checksum does not match the computed checksum”. Dzieje się tak w około 95% prób uruchomienia, od czasu do czasu system odpali się normalnie.
Formatowanie dysku i ponowne zainstalowanie systemu nie pomogło, tak samo naprawa z użyciem dysku instalacyjnego (naprawa uruchomiania i testowanie pamięci).
Testowanie pamięci - było dobrym krokiem, ale tu raczej źródłem problemu jest dysk twardy, a tak konkretnie - uszkodzony sektor startowy (MBR). Zacznij jednak od … sprawdzenia czy przypadkiem nie masz w BIOSie uruchomionej opcji ochrony sektora rozruchowego. W następnej zaś kolejności zapoznaj się bliżej z opcjami polecenia mbrfix. W ostateczności zaś - usuń WSZYSTKIE partycje z tego dysku i załóż je od nowa (wraz z formatowaniem). Słusznym byłoby przeprowadzić na tym etapie pełną diagnostykę dysku.
Sytuacja zdaje się patowa … Z twojego opisu wynika, że starszy i 32 bitowy system instaluje się i działa, ale 64 bitowy - już nie … To z kolei sprowadza nas z powrotem do kwestii pamięci operacyjnej, lub jakichś ustawień BIOS (możesz zacząć od sprawdzenia czy BIOS twojego komputera posiada opcję HPET, a jeśli tak - napisz jak ona jest ustawiona). Przetestuj pamięć RAM przy pomocy Memtesta, jeśli wyniki nie wykażą odchyłek - ostatnim punktem zaczepienia byłoby usunięcie jednego z dwóch modułów (zgodnie ze specyfikacją masz tam dwa różne moduły 2 i 4 GB - może tu jest pies pogrzebany ?) z drugiej strony - nie widzę by inni użytkownicy Sensilo zgłaszali problemy z instalacją / użytkowaniem Windows 7 64x.