Problem z uruchomieniem systemu


(Aneczqaa0) #1

Witam.

Otóż mam problem z laptopem (samsung np350v5c-s08pl). Chodzi o to, że system nie chce wystartować. A jak się pokaże POST to od razu sam wskakuje bios... :confused: no to wchodzę w biosie do zakładki "boot", później w boot device priority, niestety nic tam nie ma. W sysinfo pisze "sata port 1 - not installed, sata port 2 - tsstcorp cddvdw sn-208dn) Ostatnio non stop mam go w naprawie. 1 naprawa dotyczyła wymiany dysku twardego, teraz komp leżał w serwisie ponad miesiąc i została wymieniona płyta główna + klawiatura. Raz się uruchomił, trochę podziałał, a gdy wyłączyłam go to już nie chce startować. Nie wiem co robić. Naprawa dopiero ma sens w przyszłym tygodniu, gwarancję mam do września. Jakieś sugestie, co mogę zrobić? Oszaleję niedługo :confused:


(Longhorn2009) #2

Słychać pracę dysku po włączeniu laptopa? Bo wygląda, że nie działa. Jeśli masz gwarancje na naprawę to najpewniej trzeba będzie ponownie odwiedzić serwis, który naprawiał laptopa i zgłosić reklamacje.


(Aneczqaa0) #3

Wszystko słychać normalnie, żadnej ciszy nie ma… System się w ogóle nie ładuje. Dziwne, bo ten dysk niby wymieniali. Po 1. naprawie komp jak się włączał to chwile podziałał i zawias. No to po świętach jednak muszę znowu dać na gwarancję…


(Longhorn2009) #4

Chyba, że potrafisz wymontować ten dysk - często jest do niego dość łatwy dostęp odkręcając kilka śrubek na spodzie to możesz sprawdzić czy wtyczki są stabilnie podłączonego do niego. Ewentualnie można by sprawdzić go pod innym sprzętem, choćby komputerem stacjonarnym czy jest sprawny.