Problem z uruchomieniem visty


(Kociejowa) #1

Witam, mam taki problem, posiadam laptopa dell xps m1330 i wczoraj oglądając na nim film w pewnym momencie mi sie zawiesił, zrestartowałam go, pojawiło mi sie na początku nais dell (tak jak powinno) potem ciemny ekran z napisem u dolu misrosoft corporation z paskiem ladowania ( tak jak zawsze) a potem nic, kompletnie nic a kom dalej działał, co to moze byc? nie chcialabym stracic zdjec ktore mam na kompie a wiem ze moge je odczytac bo w tym laptopie jest funkcja ogladania zdjec filmów itp bez wchodzenia do calego systemu (jest osobny włącznik do tego) ale nic po za tym nie moge jak tylko wejsc na inny dysk na ktore\ym zdjecia są zapisane) probowalam odpalic w trybie awaryjnym , zaczely sie ladowac pliki i napis czekaj, i sie zatrzymalo na ladowaniiu plikow i napisie, pomocy


(Hitm3n) #2

Czyli, jak dobrze rozumiem, masz dwie partycje, tak ?

Możesz więc próbować, o ile w Dell-u jest taka opcja, recovery tylko partycji systemowej, bez ruszania tej drugiej. Nie stracisz zdjęć a będzie okej :wink:


(Kociejowa) #3

tak tylko jest jeden maly problem, jestem lewa w tym i nie wiem jak to zrobic, wiem ze mam dwie partycje to tylko to moge ci powiedziec, windowsa mam na 4 plytkach dostarczonych przez orange


(Hitm3n) #4

O.o Winda na 4 płytach ? :o

Masz zapewne na jednej z nich napis Recovery media.. bla bla bla albo coś podobnego. W instrukcji do laptopa też powinno być takie coś opisane. W przypadku płyty musisz ustawić w BIOS-ie kolejność boot-owania tak, żeby na pierwszym miejscu był napęd (do BIOS-u wchodzisz poprzez wciśnięcie Delete bądź F2 na klawiaturze, tam szukasz takiego czegoś jak Boot sequence bądź podobnie, ustawiasz napęd na pierwsze miejsce, zapisujesz zmiany, wkładasz płytkę, restart i wciskasz dowolny klawisz, reszta jest, mimo, że po angielsku prawdopodobnie, w miarę zrozumiała).