Mam problem z uruchomieniem systemu. Wybierając opcję uruchom normalnie włącza się okienko naprawa systemu i pasek przelatuje i przelatuje - tak z pół godziny mieliło i nic dalej pasek lata.
W trybie awaryjnym to samo się dzieje. Ostania dobra konfiguracja to samo.
Chyba czeka mnie instalacja systemu tylko jest problem, bo płytki nie mam a na obudowie nie ma naklejki licencyjnej.
Jest jakaś możliwość aby wyciągnąć dysk i podłączyć, pod inny komputer i wyciągnąć klucz?
Jeżeli był to Dell, to po service tag możesz sprawdzić konfigurację sprzedaży, może inni producenci też mają podobne rzeczy.
Poza tym laptop sprzedawany z licencją na system posiada naklejkę z licencją. Pytanie, skoro tego nie masz, to skąd masz ten system?
Tak naprawdę to nie mój komputer tylko cioci. To zwykły PC blaszak i nie ma właśnie naklejki z systemem. Parę razy siedziałem na tym komputerze ale pamiętam, że był zarejestrowany. Parę lat już ten komputer ma także nie pamięta dokładnie jak to było.
Podpinając do innego komputera nie idzie wyciągnąć skądś tego klucza?
Po długich próbach udało mi się naprawić z płyty PC. Z raportu wyszło, że rejestr był uszkodzony. Sprawdziłem dysk i alert żółty ma. Jest czym się przejmować?
No tak, ma alert, ale to jest drugi dysk! Jeśli ten drugi dysk pełni funkcje “magazynowe”, to jeszcze długo będzie działał. A nawet jeśli obsługuje jakieś aplikacje, to też nie ma się czym przejmować. Usterka jest niewielka.
Relokowane sektory i niestabilne sektory mogą być poważnym problemem,akurat mam taki przypadek i zgrałem dane na inny dysk zaraz leci zerowanie i remapowanie dysku,ale u ciebie zaczął bym od zmiany tasmy sata czyli kabla sygnałowego.Lecisz pierw z HD Tune i sprawdzasz czy są bad sektory jak są to robisz zerowanie i remapowanie. Mogę pomóc jak coś bo już parę dysków tak uratowałem.Zaczołby też od odłaczenia dysku ten co ma awarie.Jak nie pomoże to płytka z windowsem i naprawa w czasie uruchomiania lub poprzez cmd zrobić od nowa sektora bootowania bo pewnie coś w tym też nie halo jest.
Do Pana Astor44 dysk z danymi i aplikacjami jest powiązany z systemem wiec co pan wypowiada,dane są też ważne wiec proszę nie wprowadzać w błąd jak pan się nie zna.
Astor44 - ten dysk nie pełni roli drugiego dysku. Dysk wyciągnąłem z PC na którym pełni rolę głównego i jedynego dysku i podłączyłem do drugiego kompa dlatego wyskakuje jako dodatkowy.
Dziś znowu nie mogę uruchomić PC, znowu się to samo stało. Chyba będę musiał system od nowa postawić tylko czy to coś da jak coś z dyskiem jest?
Nie wiem, czy chcesz mieć więcej niż jeden dysk w komputerze? Jeśli jeden i ten 1 TB jako systemowy, to radzę go najpierw wyzerować czyli wymazać. Być może to usunie tę usterkę?
Jeśli jednak chcesz mieć np. dwa dyski, to podczas instalowania systemu podłącz do płyty głównej tylko ten dysk, na którym ma być system. Drugi podłącz po zainstalowaniu systemu.
Powtarzam jeszcze raz, ten dysk 1 TB jest z PC-ta, wyciągnąłem go tylko po to by na innym kompie wykonać spójność plików i sprawdzić kondycję dysku. Z wyciągniętego PC-ta pełni on funkcję jedynego dysku z systemem i danymi.
jest podzielony na partycję, kopiować dane z niego czy mogę wykonać tylko zerowanie i remapowanie partycji C?
Ponieważ dysk ma małą usterkę (być może na partycji C?), to przed zainstalowaniem na nim systemu faktycznie należałoby ją wyzerować. Być może uda się tę usterkę naprawić.
Jeśli masz na partycji C ważne swoje dane, pliki itp., to przed zerowaniem tej partycji trzeba je skopiować na inny nośnik, ponieważ ulegną podczas zerowania skasowaniu.