Problem z USB (pendrive) pod Win XP


(system) #1

Mam Win XP Professional z SP2.

Ostatnio pojawił się problem z USB. Przy podłączaniu pendrive'a komp nie chce współpracować z nim. Pojawia się w tray'u ikonka instalowania nowego urządzenia, mogę też zatrzymać urządzenie. Jednak nie widać nowego dysku w "Moim komputerze".

  • Sam port USB jest ok, idzie prąd na pendrive bo miga dioda.

  • Jak podłączam laptopowy dysk twardy poprzez adapter USB to śmiga ładnie. Czyli potwierdza to, że porty USB same w sobie działają.

  • Pendrive też jest ok, na innych kompach działa. Poza tym testowałem na 2 różnych pendrive'ach. Nie są zawirusowane, sprawdziłem NOD32.

  • Jest Bezpiecznie usuń Masowe urządzenie magazynujące USB ale nie ma przydzielonej litery dysku.

  • Dodaj nowe urządzenie nie pomaga.

  • Odświeżanie Mojego komputera i Menadżera urządzeń nie pomaga.

Znalazłem wytrych. PPM na Mój komputer -> Zarządzaj -> Zarządzanie dyskami. Tam pendrive jest widziany ok. Muszę ręcznie przydzielać mu literę dysku.

  • Jeżeli wybiorę na nim Otwórz to na chwilę pojawia się jego zawartość ale znika.

  • Za to Eksploruj działa bez problemu. Otwiera mi pendrive'a i mogę normalnie na nim operować.

  • Litera raz przydzielona znika z puli. Czyli mam skończoną ilość podejść tym sposobem.

Zatem w czym problem? To komp używany przez rodziców i takie fiku miku za każdym razem będzie upierdliwe. Poza tym nie da się podłączyć komórki (zdjęcia, zdjęcia...).

Jak tylko zwolnię dość miejsca na partycji systemowej to zainstaluję SP3, może to magicznie pomoże.

Jestem otwarty na propozycje. Format to nie rozwiązanie.


(Cosik Ktosik) #2

Proponuję zrobić jak dla znikających CD, a zatem usunąć Upper oraz LowerFilters: http://support.microsoft.com/kb/925196/pl

Musisz potem ponownie uruchomić system.


(Kolmar) #3

Masz DAEMON tools na kompie ??


(Utrivv) #4

Nie wiem czy to pomoże - u mnie wystarczy przełożyć pendrive do innego portu USB.

Czasem tak jest że coś poprzestawiam i urządzenie żle działa lub jest niewykrywalne (ustawiłem złe sterowniki, złe dane, coś z rejestrem) wtedy po prostu używam innego portu (ale zupełnie innego - np jeżeli wcześneij było na frontowym panelu to używam tylnego). Urządzenie działa wtedy normalnie a ja nie muszę w danej chwili przejmować się przywracaniem stanu normalnego.

Tak więc moja rada - zmień port USB.

Zwłaszcza że to komp rodziców a porada MS ostzrega że może coś tam przestać działać - rodzice nei byli by zachwyceni :slight_smile:


(De Niro) #5

wejdz do menadżera urządzeń gdzie z menu Widok wybierz-> Pokaz ukryte urządzenia następnie przejdż do stacji dysków i usuń dyski których obecnie nie ma już zainstalowanych wraz z urządzeniem Pendriver, kolejną rzeczą jest użycie programu USBDeview 1.21 w którym usuniesz urządzenia, które były wcześniej zaisntalowane do komputera, następnie restart PC.


(system) #6

:arrow: cosik_ktosik ,

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class{4D36E980-E325 11CE-BFC1-08002BE10318} (stacja dyskietek) jest w rejestrze. ale nie ma tam UpperFilters ani LowerFilters.

za to w HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class{4D36E967-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} (+stacja dysków) powinna być pozycja LowerFilters (żeby ją usunąć) a jest UpperFilters z wartością PartMgr.

Wywaliłem UpperFilters z rejestru. Po restarcie pojawił się komunikat, że system Windows zakończył instalowanie nowych urządzeń i wymaga restartu. Włożyłem pendrive'a i zadziałał :smiley:

:arrow: rokko , nie mam. tutaj nie był instalowany

:arrow: utrivv , problem niezależny od portu USB którego używam. sprawdziłem wszystkie 6. ryzyk-fizyk, nie takie rzeczy się robiło :twisted:

:arrow: De Niro , menadżer nie pokazał mi nic więcej ponad dysk twardy. ale jak włożę pendrive'a to menadżer go widzi. program ściągnąłem i wyczyściłem urządzenia. nie pomogło. ale dobrze wiedzieć o takim programiku :slight_smile:

Problem rozwiązany. Dziękuję za pomoc! =D>