Problem z USB2.0 na płycie Asus'a


(WODZU) #1

Witam

Mam dość dziwny problem z płytą Asus A7V333 (służy mi od 3 lat). Płyta posiada wbudowane z tyłu dwa gniazda USB1.1 oraz dwa USB2.0. Dodatkowo na płycie są piny pozwalające podłączyć dodatkowe dwa wyjścia USB2.0 co i uczyniłem wyprowadzając je na przedni panel obudowy. Wykorzystałem do tego specjalny moduł firmy Tracer montowany w otworze 5,25cala. I teraz najdziwniejsze. Gdy próbuję podłączyć jakieś urządzenie do portów na przednim panelu obudowy pada mi dźwięk. Co ciekawe następuje to nie po pełnym umieszczeniu wtyczki w gniazdku USB ale już po dotknięciu gniazda wtyczką. Nie ma mowy o jakimś przeskoku ładunku elektrostatycznego bo zawsze chwytam wtyczkę za plastikową obudowę. Mam w komputerze kartę dźwiękową SoundBlaster Live! 5.1. Po padzie dźwięku konieczny jest restart aby wszystko wróciło do normy. Nic nie jest odnotowywane w dzienniku zdarzeń. Ktoś miał taki przypadek?


(Okm) #2

sprawdz, czy kabelek od usb nie dotyka karty muzycznej


(WODZU) #3

Nie dotyka. A co to ma do rzeczy skoro on jest izolowany?


(JNJN) #4

Nie ma różnicy między gniazdami USB1 i 2 - płyta obsługuje USB w wersji 2.0.

Do płyty masz dodatkowego sledzia z gniazdami USB.

Możliwe że wyprowadzenia we wtyczce w nowym panelu nie pokrywają się z ustawieniem pinów w gniazdach płyty.

Instrukcja do ręki płyty i panela i metoda prób i błędów,możliwe że trzeba przestawić przewody we wtyczce panela.

http://www.motherboards.org/reviews/mot ... 175_2.html