Problem z ustawieniem DMA, probowalem wiele


(S C) #1

A wiec tak...

Nagrywarka nagrywa mi bardzo wolno wiec wyczytalem gdzies w internecie ze to wina ustawien DMA...

no i faktycznie gdy wchodze we wlasciwosci kontrolera pomocniczego IDE to tryb transferu jest na PIO4 chociaz moja nagrywara (NEC ND-4550A) obslugije UDMA2... Przeczytalem porady ze nalezy odinstalowac pomocniczy kontroler, zresetowac kompa i bedzie gralo spowrotem na UDMA2:) Tak wiec zrobilem no i chwilke po restarcie gdy wykrylo mi pomocniczy kontroler, nagrywarke czyli naped przez chwilke faktycznie w ustawieniach zostaje ten DMA ale po chwili wyskakuje okienko ze Winda zainstalowala nowe sterowniki i wogole takie pierdoly i musi kompa resetnac... (juz wtedy gdy sprawdzam w wlasciwosciach znowu jest PIO4), resetuje kompa a tu znowu PIO4... Probowalem nawet w BIOSIE ustawic zamiast auto to UDMA2 ale to nic nie dalo bo winda sie uparla na ten PIO4... Uzywam Windy XP sp2

Pyt.

JAK MAM SOBIE Z TYM PORADZIC?

JAK USTAWIC TEN DMA?


(Dareks8) #2

Sprawdź najpierw taśmę od nagrywarki, może któraś żyła przełamana. A jak ustawiałeś w biosie to czy zapisałeś zmiany?


(S C) #3

Też myslalem ze to wina taśmy wiec wstawilem nowa, dalej myslalem ze to wina tasmy wiec kupilem nowiusienka z balty (okragla, sympatyczna). W BIOSIE zmiany zapisane bankowo ale i to nic nie dalo...

Bardziej koncentrowalbym sie tutaj na bledach wynikajacych z ustawien systemowych itp... moze windzie cos odwala... formatowalem hdd ale dalej jest ten sam problem...


(Dareks8) #4

Próbowałeś na innym kontrolerze? Może uszkodzony. A zworka w nagrywarce na 'master"? Może na tym samym kontrolerze masz jeszcze drugą nagrywarkę , wolniejszą?


(JNJN) #5

A sterowniki do płyty głównej wgrane,szczególnie do IDE.

Uaktualnij firmware napędu do najnowszego.

Spróbuj tak:

  • bios ustawienia auto,może masz tryb UDMA wyłączony - sprawdź.

  • II kanał IDE sama nagrywara na taśmie ,zworka na niej na Master i wpięta na ostatniej wtyczce taśmy.


(S C) #6

Mam tak

Primary slave:

WD 200GB - Master

Secondary slave:

Nec ND-4550A - Master

Tasmy obydwie podlaczone na ostatnio zlaczke...

Firmware uaktualniony do najnowszej wersji jaka znalazlem 1.08 (a mialem standardowo 1.06)

W BIOSIE mam AUTO... ale jak mialem recznie ust dla nagrywarki UDMA2 to tez nie szlo... wylaczone tzn?


(Dareks8) #7

A próbowałes tą nagrywarkę podłączyć na innym kompie? Jak to samo znaczy wina nagrywarki, jak dobrze trzeba dalej w kompie szukać.


(S C) #8

tak, podlaczalem ja na innym kompie i smigala na testach szybciej niz powinna... test ustawilem na x8 a szlo x11 i wogole dvd-r nagrywalo normalniutko!


(Dareks8) #9

Może kontroler uszkodzony? A podłącz razem z dyskiem jako "slave".


(S C) #10

probowalem ale tez nic... a jak podlaczam do senondary hdd to tez widzi tylko tryb PIO...


(De Niro) #11

taśme sygnałową masz 80 czy 40 zyłową :?:


(S C) #12

80


(JNJN) #13

To coś masz namieszane w ustawieniu napędów,systemie,albo kontroler IDE uszkodzony,sprawdź wszystko, pamiętaj o sterach do płyty głównej.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=42381

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic ... 712#247712


(De Niro) #14

czy zainstalowałeś wszystkie stery do Mobo :?: podłącz dysk jako Master/Slave


(S C) #15

no to wlasnie moze "COS" mam... tylko co? z podlaczeniem nagrywarki problemu nie mam... i w BIOSie mi widzi UDMA!

Złączono Posta : 23.10.2006 (Pon) 12:39

nikt nie jest w stanie mi pomoc?