Mam nowy komputer i w grach odświeżanie mam skaczące 60 mhz albo 75 mhz ,np : Fortnite .Ale gdy nie gram mam normalnie odświeżanie 144mhz .Dlaczego w grach mam skoki ??
Połączoną kartę z monitorem przez DisplayPort 1.4
Gigabyte GeForce RTX 2070 SUPER GAMING OC WHITE 8GB GDDR6
Archiwum ZIP rozpakowujesz - gdziekolwiek, w środku powinny być 3 pliki a wśród nich 1 z rozszerzeniem INF. W Eksploratorze klikasz na nim prawym klawiszem myszy i z menu kontekstowego wybierasz : Zainstaluj.
To jest synchronizacja. Monitor dostosowuje odpowiednią wartość odświeżania do ilości klatek na sekundę jaką generuje karta graficzna. I jest to zawarte w jego elektronice i sterownik monitora nic do tego nie ma. Sterownik monitora służy właściwie tylko i wyłącznie do poprawnej identyfikacji monitora w menadżerze urządzeń.
I jest kompletnie zbędny przy połączeniu dwukierunkowym jak HDMI czy DP. Dziwna ta porada. Pierwszy raz się spotkałem z taką. Może miałoby to sens przy jakiś przejściówkach VGA-DP?
Na więcej FPS nie ma co liczyć na tej karcie przy ustawieniach Epic i rozdzielczości 4K.
Bo niektórzy złoty środek w rozwiązywaniu wszelakich problemów ze sprzętem upatrują właśnie w sterownikach. Traktują sterowniki jako lek na wszystko. “Coś nie działa? Zmień sterownik”. A monitor to takie dziwne urządzenie (jedno z niewielu w systemach komputerowych), które do prawidłowego działania zgodnego ze swoją specyfikacją techniczną żadnego sterownika nie potrzebuje.
No śmiga ci z 144Hz bo na niższej rozdzielczości osiągasz większa ilość klatek.
Zasada jest taka - z włączoną synchronizacją monitor będzie odświeżany z taką wartością równą ilości klatek na sekundę generowanych przez kartę graficzną.
Zrozum to że masz 75Hz w jakieś grze to nie problem monitora tylko karty graficznej. Monitor tylko dostosowuje się do ilości klatek.