Problem z usunięciem błędu na stronie


(arlid) #1

Wirtajcie. W stronie mam taki kod:

<?

$newspath = "news";

include("$newspath/show.php");

?>

i validator wywala mi błąd:

To kod jak na moje oko PHP, da się to jakoś przerobić i naprawić błąd na XHTL? Znacie może jakiś validator do PHP?


(Góral105) #2

Kod PHP powinien zaczynać się <?php u Ciebie <? . Wiem, że tylko w przypadku jakiś konkretnych serwerów czy czegoś w php.ini można stosować <? . Zmień <? na <?php :smiley:

Daj cały kod strony lub linka.


(arlid) #3

Dzięki, działa. Mam jeszcze pytanie., bo mam inny błąd:

Linia:

body {

  	font-family: Arial, Helvetica, sans-serif, comic sans;

  	background-image:url('images/tlo.jpg');

	margin: 200px 0px 0px 0px;

	padding: 0;

	text-align: center;

	color: #FFF;

	font-size: 10px

	border-top-style: none

	border-bottom-style: none

    border-left-style: none

	border-right-style: none

oraz przy obrazkach mam border="0". Co dalej?



Pozatym w IE i avancie mam obramowanie przy każdym obrazku. Styl.css:

(Góral105) #4

Atrybut background może mieć następującą postać w Twoim przypadku background-image: url("images/tlo.jpg") Sprawdź czy teraz pokazuje błąd, jeśli tak to background: white url("images/tlo.jpg") :slight_smile:

PS A o czym robisz stronę? :slight_smile:


(arlid) #5

Dla koleżanki prosta stronkę zrobiłem. Mam jeszcze problem tylko z tym błędem:

Nie mogę sobie z nim poradzić. Cały "segment wygląda tak:

<?php $newspath = "news"; include("$newspath/show.php"); ?>
[/code] Próbowałem utworzyć klase w style.css i nadać ją, jednak albo coś źle robie albo nie wiem jak to zrobić bo nic mi nie wyszło. Robiłem tak: Klasa CSS:

.news{ background-image:("images/index\_08.png"); overflow: auto; width: 550px; height: 300px; }
HTML:
    
\<?php $newspath = "news"; include("$newspath/show.php"); ?\>

I nic mam tylko puste pole bez tła.


(Góral105) #6

W CSS background-image:("images/index_08.png"); zamień na background-image: url("images/index_08.png").

Po drugie używanie tabelek i CSS naprzemiennie jest przyczyną wielu problemów.

Musisz podać link do strony, bo inaczej rozwiązanie problemu z tabelami nie jest możliwe :slight_smile: i CSS też by się przydał.


(arlid) #7

Już sobie poradziłem. dzięki za chęci. mam jeszcze tylko małe pytanie. Dlaczego w IE strona nie wygląda tak jak w FF mimo tego ,że nie ma żadnych błędów?


(Góral105) #8

Nie ma za co A IE a FF to duża różnica, poczytaj sobie :slight_smile: