mój profil jest kontem Administrator komputera a mimo to sie nie da usunąć normalnie tych plików.
własnie próbowałem usunąć te pliki przez konsole odzyskiwania. niestety nieudanie. wpisywałem del i całą ścieżkę pliku, del i samą nazwe pliku ( “byłem” na dysku z tym plikiem) i wyskakiwało ze usunięcie sie niepowiodło czy coś podobnego.
Na XP systemu NTFS blokada pliku lub folderu może tkwić w ustawionych prawach do ich korzystania - lista kontroli dostępu . Manipulacje na takim pliku/folderze kończą się errorem folder jest wyświetlany fałszywie jako zerobajtowy. Przykładem może tu służyć ukryty folder funkcji Przywracania systemu czyli System Volume Information, który mając w sobie nawet i 1GIG danych ma pokazane we właściwościach 0 bajtów a próba otworzenia go kończy się takim oto komunikatem:
Wyjściem z opresji jest przejęcie pliku/folderu na własność i przyznanie sobie prawa do jego skasowania. Domyślnie, pomimo nie przyznanych jednoznacznie praw:
- Administratorzy mają możliwość przejmowania dowolnych plików/folderów na własność.
- Właściciele plików mają możliwość modyfikowania uprawnień do plików/folderów.
By to zrobić musisz się zalogować do kompa jako administrator. Akcji dokonujesz w zakładce Security (Zabezpieczenia), którą w pierwszej kolejności musisz uwidocznić:
Musisz wyłączyć proste udostępnianie plików, które domyślnie jest włączone jeśli komputer nie należy do domeny. Przejdź do Mój komputer i z menu górnego wybierz:
Narzędzia >Opcje folderów/Widok
Oddznacz Użyj prostego udostępniania plików [Zalecane]).
Przejęcie pliku lub folderu na własność
Teraz z prawego kliku na wybrany plik/folder pobierasz jego Właściwości. Klikasz już obecną zakładkę Zabezpieczenia a jeśli pojawi się komunikat ostrzegający potwierdzasz go . Następnie klikasz Zaawansowane
Przechodzisz do zakładki Właściciel. Z listy kont wybierasz to pod którym jesteś aktualnie zalogowany jako administrator. Chcąć przejąć zawartość folderu zaznaczasz opcję Zamień właściciela dla podkontenerów i obiektów. Pojawi się komunikat o zmianie uprawnień:
"Nie masz uprawnień do odczytu zawartości katalogu Nazwa twojego pliku/folderu. Czy chcesz zamienić uprawnienia katalogu na uprawnienia dające pełną kontrolę?"
Naciskasz Tak, wszystkie uprawnienia zostaną zamienione.
Potwierdzasz TAK a potem OK. Jesteś więc już właścicielem.
Tak to robiłeś?
A trik z Notanikiem nie wyszedł???
Jest jeszcze jeden program do kilim go - SubInACL.exe,
Jesli to jakiś AVI to może trzeba naprawić jakimś naprawiaczem.
Wywal wszystko z autostartu łącznie z antyvirem, wyłącz zbędne usługi ,
zostaw tylko te co są niezbądne do pracy kompa i połączenia internet.
Restartuj.
Sciągnij jeszcze raz ten plik tylko już nie Operą ,do tej samej lokalizacji co ten trefny plik. Musi dyć dokładnie taki sam. Chodzi oto żeby go podmienić na zdrowy. Jak się podmieni to nie otwieraj go niczym tylko go odrazu wywal.
Jak nic to nieda to wywal operę i ten program którym wcześniej go otwierałeś.
Może teraz się odchaczy.
Jeszcze lepiej jak będziesz to robił w trybie awaryjnym.
nic nie moge z nimi zrobic. podmienić. ściągnąć w ich miejsce te same pliki. zmienić rozszerzenia. zmienić nazwy. ciągle wyskakuje błąd. nawet przekopiować na drugi dysk nie moge.
udało sie usnąć pliki po długie przerwie dopiero teraz chciało mi sie za to zabrać.
utworzyłem dyskietke startową programem HDD Regenerator i przeskanowałem dysk. program wykrył 1 bad sector i naprawił. po restarcie pliki nadal miały 0kb ale dało sie je bez problemu usunąć