Problem z usunięciem plików

zrozumialem (chyba).

mój profil jest kontem Administrator komputera a mimo to sie nie da usunąć normalnie tych plików.

własnie próbowałem usunąć te pliki przez konsole odzyskiwania. niestety nieudanie. wpisywałem del i całą ścieżkę pliku, del i samą nazwe pliku ( “byłem” na dysku z tym plikiem) i wyskakiwało ze usunięcie sie niepowiodło czy coś podobnego.

Jesteś Administratorem ale nie całkiem.

Restartuj Kompa .Jak się zacznie ładowacz trzymaj F8. Zaznacz

Tryb awarujny. Jak się załaduje wyskoczą konta jakie masz i oczywiście administrator

racja. na właściwym Administratorze tez sie nie udało. to samo wyskakuje.

Na XP systemu NTFS blokada pliku lub folderu może tkwić w ustawionych prawach do ich korzystania - lista kontroli dostępu . Manipulacje na takim pliku/folderze kończą się errorem folder jest wyświetlany fałszywie jako zerobajtowy. Przykładem może tu służyć ukryty folder funkcji Przywracania systemu czyli System Volume Information, który mając w sobie nawet i 1GIG danych ma pokazane we właściwościach 0 bajtów a próba otworzenia go kończy się takim oto komunikatem:

Wyjściem z opresji jest przejęcie pliku/folderu na własność i przyznanie sobie prawa do jego skasowania. Domyślnie, pomimo nie przyznanych jednoznacznie praw:

- Administratorzy mają możliwość przejmowania dowolnych plików/folderów na własność. 

- Właściciele plików mają możliwość modyfikowania uprawnień do plików/folderów. 

By to zrobić musisz się zalogować do kompa jako administrator. Akcji dokonujesz w zakładce Security (Zabezpieczenia), którą w pierwszej kolejności musisz uwidocznić:

Musisz wyłączyć proste udostępnianie plików, które domyślnie jest włączone jeśli komputer nie należy do domeny. Przejdź do Mój komputer i z menu górnego wybierz:

Narzędzia >Opcje folderów/Widok

Oddznacz Użyj prostego udostępniania plików [Zalecane]).

Przejęcie pliku lub folderu na własność

Teraz z prawego kliku na wybrany plik/folder pobierasz jego Właściwości. Klikasz już obecną zakładkę Zabezpieczenia a jeśli pojawi się komunikat ostrzegający potwierdzasz go . Następnie klikasz Zaawansowane

Przechodzisz do zakładki Właściciel. Z listy kont wybierasz to pod którym jesteś aktualnie zalogowany jako administrator. Chcąć przejąć zawartość folderu zaznaczasz opcję Zamień właściciela dla podkontenerów i obiektów. Pojawi się komunikat o zmianie uprawnień:

"Nie masz uprawnień do odczytu zawartości katalogu Nazwa twojego pliku/folderu. Czy chcesz zamienić uprawnienia katalogu na uprawnienia dające pełną kontrolę?"

Naciskasz Tak, wszystkie uprawnienia zostaną zamienione.

Potwierdzasz TAK a potem OK. Jesteś więc już właścicielem.

Tak to robiłeś?

A trik z Notanikiem nie wyszedł???

Jest jeszcze jeden program do kilim go - SubInACL.exe,

Phylby : zrobiłem tak jak w instrukcji. przy wszystkich plikach we właściwościach pojawiła sie zakładka “zabezpieczenia” oprócz tych co chce wyrzucić.

z notatnikiem próbowałem ale wyskakuje ramka ze nie moze utworzyć…

a przy zegarze dymek : plik lub katalog uszkodzony i nie nadaje sie do odczytu. uruchom chkdsk.

Co to za plik.Podaj typ. I czym go otwierałeś?

Jesli to jakiś AVI to może trzeba naprawić jakimś naprawiaczem.

Wywal wszystko z autostartu łącznie z antyvirem, wyłącz zbędne usługi ,

zostaw tylko te co są niezbądne do pracy kompa i połączenia internet.

Restartuj.

Sciągnij jeszcze raz ten plik tylko już nie Operą ,do tej samej lokalizacji co ten trefny plik. Musi dyć dokładnie taki sam. Chodzi oto żeby go podmienić na zdrowy. Jak się podmieni to nie otwieraj go niczym tylko go odrazu wywal.

Jak nic to nieda to wywal operę i ten program którym wcześniej go otwierałeś.

Może teraz się odchaczy.

Jeszcze lepiej jak będziesz to robił w trybie awaryjnym.

3 pliki .mpg , jeden .rar i jeden plik jest w folderze z wcześniej rozpakowanego archiwum o jeden .mp3

możliwe ze dyskowi przydał by sie format?

jeszcze błędy wyskakują w emulu - clients i jescze jakiś. przy uruchamianiu emula.

Dla 3 plików mpg i rar nie opłaca się formatować. Może dadzą się przerobić na inny format . Możesz też wył. systemowego zipa i tego

emula wywalić .Może wystarczy przenieś te pliki z folderu udostępnienia.

Nie dało rady ich podmienić ?

nic nie moge z nimi zrobic. podmienić. ściągnąć w ich miejsce te same pliki. zmienić rozszerzenia. zmienić nazwy. ciągle wyskakuje błąd. nawet przekopiować na drugi dysk nie moge.

Może ten plik to rodzaj wirusa udający np.mp3. Takie coś podobno wpuszczają do sieci organizacje walczące z p2p.

Jak ci się chce to wstaw ten dysk do innego kompa jako drugi

może wtedy coś się da zrobić nornalnie albo ,tryb awaryjny, tryb naprawy , konsola.

Sprawdz też CurrProcess. , może tym uda sie sprawdzić powiązania .

http://members.lycos.co.uk/nirsoft1/utils/cprocess.html

miałem podobny problem i Golden Finger polecił mi o samo… a nawet prawie identycznie napisał posta :stuck_out_tongue:

http://forum.dobreprogramy.com/viewtopic.php?t=1365&postdays=0&postorder=asc&start=15

naprawde polecam Volkov Commandera jest znakomity… mnie pomógł już nie raz :smiley: radze spróbować

próbowałem vilkov commandera ale nie moglem przejśc na dyski inne niż dyskietka :lol:

system plików : NTFS.

jeśli żadna dotychczas zaproponowana metoda nie skutkuje można zrobić tak:

1. uruchomić system w trybie awaryjnym.

2. uruchomić program “WinHex” (używam wersji 11.5)

3. naciskamy F9 i wybieramy partycję, na której jest niechciany plik bądź katalog.

4. w “Directory Browser” odnajdujemy niechciany plik bądź katalog i w menu kontekstowym wybieramy “Go to directory entry”.

5. w głównym oknie pojawi się nam szukany offset, któremu w prawej kolumnie odpowiadać będzie nazwa niechcianego pliku bądź katalogu.

6. będąc w trybie edytora zerujemy wszystkie bity odpowiedzialne za nazwę ( wraz z rozszerzeniem dla plików ).

operacja ta jest niebezpieczna dla użytkowników nieznających sposobu zapisu struktury katalogów i plików na dysku - więc ostrożnie !!

plusem jest to, że jest to zawsze skuteczne… powodzenia :slight_smile:

udało mi sie zdefragmenotwać ten dysk programem : PerfectDisk 6.0. mam zapisane logi a w nich wykaz plików tych po 0kb.

wrzucić ?

udało sie usnąć pliki :slight_smile: po długie przerwie dopiero teraz chciało mi sie za to zabrać.

utworzyłem dyskietke startową programem HDD Regenerator i przeskanowałem dysk. program wykrył 1 bad sector i naprawił. po restarcie pliki nadal miały 0kb ale dało sie je bez problemu usunąć :slight_smile:

usunięcie pojedynczego pliku to

del nazwa_pliku

ale nazwa musi być dokładna i z rozszerzeniem

zawartość katalogu:

dir

lub

dir /p z podziałem na strony, jeśli jest dużo plików, ale łatwiej skorzystać z managera plików, np polecanego vc

Ja polecam osobiscie programik który sie zwie " Unlocker" zawsze usuwa plik, nawet jak jest uszkodzony.

Jestem z tego programu bardzo zadowolony.