Problem z usunieciem trojanow

Od kilku tygodni staram sie usunac wirusy z komputera.

Skanowalam juz Spybotem, Ad-Aware SE Personal i wiekszoscioma mozliwymi skanerami online. Sciagnelam takze Ewido. Za kazdym razem usuwam jakies wirusy ale po ponownym uruchomieniu komputera wszytko wraca do poprzedniego stanu. Nie jestem w stanie wymienic wszytkich trojanow/wirusow/czy czegokolwiek to bylo ktore usunelam ale te wracajace to Downloader Dulca i Zlob. Pocztalam troche wczesniejszych tematow z forum i staralam sie postepowac zgodnie z instrukcjami ale… albo cos ominelam albo mam takie szczescie ze to male g… mnie lubi…

Ponizej kilka raportow… bede wdzieczna za pomoc

Log z HijaxkThis

Dołączę jeszcze kilka niepokojących mnie raportow ze skanowania

Kasperscy (jako jeden z niewielu rozróżniał Downloader.Zlob. kt zostal wykryty przez Ewido)

C:\Program Files\siteicons\gdimx\gdimx.exe Zainfekowany: Trojan-Downloader.Win32.Dluca.cc pominięty – to usunęłam z calym folderem bezpośrednio z program files

Nastepnie aktualny raport z Ewido (wracając do Zlob, na paczatku Ewido nie byl w stanie ani go usunąć ani poddac kwarantannie a za trzecim razem nic nie wykazal jednak jak sprawdziłam obiekty poddane kwarantannie to znalazłam winnego)

Z gory dziękuje za pomoc i proszę o podpowiedz.

p/s mam mala prosbe, nie jestem zbyt biegla w sprawach wirusowych, do tej pory Symantec zainstalowany na kompie radzil sobie z większością a ja klikałam OK…. jak cokolwiek będę musiala zrobic wyjaśnijcie to w sposób ogolnie pojety „dla początkujących”

Pozdrowienia :slight_smile:

Przechodzisz do trybu awaryjnego wiłączasz przywracanie systemu:

skasuj wpisy w hjt:

Użyj smitfraudfix i wklej loga z silent runners

Akcje wykonane, ponizej wyniki…

Raport z SmitfraudFix

logi czytse, przywracanie systemu możesz włączyć,

dzięki niemu możesz przywrócić komputer do stanu np. sprzed miesiąca, jeśli uprzednio zrobiłaś punkt przywracania systemu.

dzieki za sprawdzenie logow

wracajac jedna do przywracania systemu… pamietam ze jakos na poczatku uzytkowania kompa mialam jakis problem z wirkiem i tez zalecane bylo wylaczenie opji przywracania systemu i od tamtej pory (niecaly rok) ta funkcja jest wylaczona… czy to bardzo zle??

Nie, możesz mieć a nie musisz, ta opcja pożera miejsce na dysku z każdym dniem :slight_smile: syf zawsze się u Nas usunie :slight_smile:

Zostaw jak jest, czyli wyłączone przywracanie systemu :slight_smile:

jeszce raz wielkie dzieki za pomoc… jak cokolwiek wroci i nie dam sobie rady na 100 mnie tu zobaczycie :mrgreen:

Złączono Posta : 11.07.2006 (Wto) 19:08

doradze ci pierwsze kroki… bo na bardziej skoplikowanych rzeczach sie nie znam…

sciagnij sobie 2 programy: Spybot Search & Destroy 1.4 (http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=188&t=82) i HijackThis 1.99.1 (http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=36654)

Zainstaluj Spybota i zrob aktualizacje… przeskanuj system…

Program powinien usunąć większość syfon

Potem zainstaluj HijackThis i caly log (raport koncowy) wklej na forum do przejrzenia… ktos bardziej biegly ci pomoze…

Poczytaj sobie kilka pierwszych tematow żeby wiedziec co i jak…

Na początek wylacz opcje Przywracanie systemu… (otworz folder Mój komputer, w lewym gornym rogu kliknij na wyświetl informacje o systemie, nastepnie przejdz na zakładkę Przywracane systemu i zaznacz Wylacz przywracanie systemu na wszytkich dyskach… kliknij ok)

powodzenia