Usługą kopiowania w tle ma być uruchomiona. Sprawdzić, bo bez tego nie uda się utworzyć kopii zapasowej.
Chyba w skrypcie są literówki z cudzysłowami / ich brakiem:
[details=log]```
C:\ > wevtutil.exe cl Internet Explorer
Too many arguments are specified. Parametr jest niepoprawny.
C:\ > wevtutil.exe cl Key Management Service
C:\ > wevtutil.exe cl Microsoft-Windows-AppLocker/EXE and DLL
C:\ > wevtutil.exe cl Microsoft-Windows-AppLocker/MSI and Script
C:\ > wevtutil.exe cl Microsoft-Windows-AxInstallService/log.txt
Failed to clear log Microsoft-Windows-AxInstallService/log.txt. Nie można odnale
źć określonego kanału. Sprawdź konfigurację kanału.
C:\ > wevtutil.exe cl Microsoft-Windows-BitLocker-DrivePreparation
Tool/Admin
Failed to clear log Microsoft-Windows-BitLocker-DrivePreparationTool/Admin. Nie
można odnaleźć określonego kanału. Sprawdź konfigurację kanału.
C:\ > wevtutil.exe cl Microsoft-Windows-BitLocker-DrivePreparation
Tool/Operational
Failed to clear log Microsoft-Windows-BitLocker-DrivePreparationTool/Operational
. Nie można odnaleźć określonego kanału. Sprawdź konfigurację kanału.
C:\ > wevtutil.exe cl Microsoft-Windows-Eventlog.txt-WMIProvider/D
ebug
Failed to clear log Microsoft-Windows-Eventlog.txt-WMIProvider/Debug. Nie można
odnaleźć określonego kanału. Sprawdź konfigurację kanału.
C:\ > wevtutil.exe cl Microsoft-Windows-Eventlog.txt/Analytic
Failed to clear log Microsoft-Windows-Eventlog.txt/Analytic. Nie można odnaleźć
określonego kanału. Sprawdź konfigurację kanału.
C:\ > wevtutil.exe cl Microsoft-Windows-Eventlog.txt/Debug
Failed to clear log Microsoft-Windows-Eventlog.txt/Debug. Nie można odnaleźć okr
eślonego kanału. Sprawdź konfigurację kanału.
C:\ > wevtutil.exe cl Microsoft-Windows-OfflineFiles/Synclog.txt
Failed to clear log Microsoft-Windows-OfflineFiles/Synclog.txt. Nie można odnale
C:\ > wevtutil.exe cl Microsoft-Windows-Shell-AuthUI-log.txton/Dia
gnostic
Failed to clear log Microsoft-Windows-Shell-AuthUI-log.txton/Diagnostic. Nie moż
na odnaleźć określonego kanału. Sprawdź konfigurację kanału.
C:\ > wevtutil.exe cl "Microsoft-Windows-Virtual PC/Admin"
Failed to clear log Microsoft-Windows-Virtual PC/Admin. Nie można odnaleźć okreś
lonego kanału. Sprawdź konfigurację kanału.
C:\ > wevtutil.exe cl 'Microsoft-Windows-Windows Firewall With Adv
anced Security/ConnectionSecurity"
anced Security/Firewall"
anced Security/FirewallVerbose"
C:\ > wevtutil.exe cl Microsoft-Windows-Winlog.txton/Diagnostic
Failed to clear log Microsoft-Windows-Winlog.txton/Diagnostic. Nie można odnaleź
ć określonego kanału. Sprawdź konfigurację kanału.
C:\ > wevtutil.exe cl Microsoft-Windows-Winlog.txton/Operational
Failed to clear log Microsoft-Windows-Winlog.txton/Operational. Nie można odnale
C:\ > wevtutil.exe cl ODiag
Failed to clear log ODiag. Nie można odnaleźć określonego kanału. Sprawdź konfig
urację kanału.
C:\ > wevtutil.exe cl OSession
Failed to clear log OSession. Nie można odnaleźć określonego kanału. Sprawdź kon
figurację kanału.
dyski były podłączone
Usunąłem przeczyściłem pc CCleaner i Wisi Care oraz skan Malwarbaytes i nic nie znalazło.
Zorbie inne Konto może na drugim koncie admina coś zrobię
I to był błąd! Podczas instalowania systemu wszystkie dyski, na których nie ma być systemu powinny być odłączone od płyty głównej i zasilania.
A tak, w Twojej sytuacji, część plików systemowych została zainstalowana na drugim dysku i skutek jest taki, że system nie chce kopiować własnych plików na tym samym dysku.
Moja rada jest taka: reinstalacja systemu na pierwszym dysku przy odłączonym drugim. Po zainstalowaniu systemu podłączenie drugiego dysku. Dopiero wtedy system uzna drugi dysk jako “magazyn” nadający się na kopię (obraz) systemu i ta czynność będzie możliwa.
@Astor444 Panie kolego, już nie przesadzajmy. czemu mają niby być odłączone?
@Shevil jako wywołany do tablicy przez Astora44. Po pierwsze odpisz jeszcze raz co jest dokładnie miejscem docelowym backupu. Dwa -jak jest ustawiony Windows. VSS potrafi np. krzaczyć, gdy ustawiony jest przecinek (","), zamiast kropki (".") w ustawieniach systemowych / regionu. Inna sprawa - narzędzie Windowsa jest dosyć kiepskie - czy to backup do domu? Jeżeli tak, myślałeś o bardziej elastycznym rozwiązaniu, np. https://www.macrium.com/reflectfree ?
Pan jest informatykiem ?
Dyski nie trzeba odpinać podczas instalowania systemu(ile razy tak robiłem i nie było problemu,dysk był zerowany i remapowany bo były błędy logiczne dysku (po za tym wiem o tym bo jestem technikiem informatykiem wiec proszę mi nie mówić że to błąd ,a zainstalowany system wywali błąd po aktualizacji.
@Shevil potem sobie pomierzycie z @Astor444 długość (długość stażu…) - odpowiedz chociaż raz na zadane pytania, bo na chwilę obecną masz problemy z podaniem podstawowych informacji o systemie/zrzutów ekranu itd. - technik informatyk powinien to potrafić.
Teraz rozumiem, dlaczego wykonywałeś sfc /scannow, bo problem masz z błędami systemu plików. dlatego kopie systemu nie wychodzą.
Czasem pomagało z sześć razy uruchomić chkdsk - czyli wykrycie i naprawa błędów we właściwościach dysku.
Rozumiem, że chcesz uratować system.
To ne oznacza, że nie ma po remapowaniu błędów logicznych sektorów. Zostały, tylko system ma je omijać przy zapisie nowych danych. Gdy dochodzi do tworzenia kopii obrazu systemu, czyli kopii zapisanych danych w sektorach, to nie widziałem jeszcze w oprogramowaniu systemowym opcji pomijania uszkodzonych sektorów, nawet tych remapowanych.
Nie jestem technikiem informatykiem. Ale radzę sobie i innym. Mam dysk z wieloma błędami. Były problemy z kopiowaniem zawartości, z backupami. Na szczęście uszkodzone sektory były blisko siebie i dało się je “wyciąć”. Czyli usunąłem kilkanaście GB z dysku. Amen. Prawie trzy lata temu pisali spece sprzętowi, że dysk zdycha. A nie. Instalowałem system, spójność plików jest, czyli kopiuję, gigabajty nagrywam na pendrive, z którego ostatnio instalowałem XP i pięć linuxów na innym komputerze, robię kopie i jest cacy. Dysk przechodził 40 000 godzin.
Każdy program, który ma health - pokazuje stan dysku Dobry.