Problem z utworzeniem/połączeniem partycji

Zacznę od początku. Z dysku C – system oddzieliłem trochę wolnego miejsca poprzez systemowe zarządzanie dyskami i powstało nieprzydzielone miejsce około 30GB, potem z partycji D też ukradłem trochę wolnego miejsca - 195GB bo nie potrzebuję by akurat na dysku D partycja była tak wielka, mam jeszcze partycję E gdzie chciałem przydzielić powstałe wolne miejsce więc weszłem znowu w zarządzanie dyskami jednak opcja rozszerzenia woluminu jest nieaktywna. Tu pierwsze pytanie i problem – jak to zrobić? Chciałem już zrezygnować z przydzielenia miejsca do partycji E więc wpadłem na pomysł by oba nieprzydziolone miejsca połączyć w jedno programem EASEUS Partition Master i utworzyć dodatkową partycję więc biorę się za utworzenie partycji z 195GB potem chcę się brać za utworzenie partycji z 30GB i to kolejny problem! System Windows uznał ze 5 partycji na jednym dysku to za duzo… ( komunikat -“Nie można utworzyć nowego woluminu w tym nieprzydzielonym miejscu, ponieważ dysk zawiera już maksymalną liczbę partycji”). Podsumowująć: chciałbym przydzielic pozostałe miejsce choćby te 30GB do partycji E (ale jak) lub z nieprzydzielonego miejsca 30 i 195 zrobić dodatkową patycje tylko w jaki sposób? System operacyjny Windows 7 64bit A wygląda to tak 067faf3b1f54920bm.jpg

Możesz zrobić max 4 partycje. Ale namieszałeś i zrobiłeś b… na dysku. Trza było zrobić tak:

1. Powiększyć D kosztem C

2. Powiększyć E kosztem D

A tak to masz partycje fizycznie w kawałkach porozrzucane na dysku.

To o tym nie wiedziałem. No a skoro zrobiłem juz b…ałagan to można to jakoś poskładać do kupy?

W oknie Zarządzania dyskami: PPM na partycji C i “Rozszerz wolumin” bez ingerencji w proponowany rozmiar (Enter), potem PPM na partycji D i też “Rozszerz wolumin” bez ingerencji w rozmiar. Następnie zainstaluj Easeus Partition Master i zrób (zmień rozmiary i ilość) partycje jak sobie życzysz.

Musisz utworzyć dyski llogiczny, ewentualnie nową partycję dać jako rozszerzoną.

Jak utworzyć dysk logiczny lub partycję rozszerzoną?

KLikasz prawym i wybierasz create i odpowiednio logical, lub extended.