Problem z użyciem procesora w przegladarce i kliencie gry


(Kolariix) #1

Witam na wstępie zaznaczę że z problemem zmagam się od dłuższego czasu i nawet wizyta w serwisie nie pomogła (odesłano mnie po 4 wizytach z odpowiedzią "nie mam zielonego pojęcia")

 

Więc tak na początek mój sprzęt :

System : Windows 7 Home
Typ procesora:    2x Intel Pentium III Xeon, 2833 MHz
Pamięć fizyczna:    10240 MB (Włożone 2x4GB + 4x1GB więc powinno być 12GB ale widzi tylko 10... (kości oryginalne dell)
Karta graficzna :     GeForce GT 520

Dyski :

1(tylko system)
Dysk nr 2 - Hitachi HDS721680PLA380 ATA Device (74 GB)

2(dane)
Dysk nr 1 - ST31000528AS ATA Device (931 GB)

 

Teraz opis problemu:

Komputer dostaje świra podczas odpalenia przeglądarki (występuje na każdej przeglądarce) użycie procesora okolo 100% taki sam problem występuje w kliencie gry (lol) gdzie podczas rozgrywki już tego problemu nie ma. Co do przeglądarki potrafi się zawieszać nawet między zmianą kart (pokazuje białe tło z kręcącym się kułeczkiem mimo iż strona jest już załadowana szczególnie podczas przeglądania stron z duża ilością grafiki nie wspominając nawet o filmach) Problem nie występuje podczas grania (o ile w tle nie ma przeglądarki) występują tylko niski fps ale domyślam się że spowodowany niskiej jakości karta graficzna.

 

 

Działania podjęte do tej pory:

  • Zmiana systemu kilka razy bez rezulatatu

  • Zmiana procesora bez rezultatu

 

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu widziałem takich tematów już dużo na różnych forach ale nie koniecznie każdy pasuje do mojego przypadku i w żadnym nie ma konkretnej pomocy która przyniosła by skutek.

 

W załączniku skan z GMER

 

Pozdrawiam Kolariix

 

 

 

 

 

 

GMER raport.txt


(Longhorn2009) #2

Jakie masz sterowniki do karty graficznej?


(Kolariix) #3

a jak to sprawdzić?


(Longhorn2009) #4

W panelu sterowania nVidia > menu Pomoc > Informacje o systemie. Interesuje nas wersja sterownika.

62ad48b85b62ccd7med.jpg


(Kolariix) #5

Wersja sterownika : 372,70

 

 

To co powinnem zmienić sterownik?


(Kolariix) #6

jakies porady ktoś ma?


(JNJN) #7

1 Wyłącz Windows Update, restart i test.

2 Odinstaluj sterownik karty grafiki z poziomu Programy czyszczenie systemu np: Ccleanerem, restart u niech system zainstaluje ster systemowy do karty i test - co teraz?

 

3 Zastosuj do tej karty ster w wersji 340.52.


(Kolariix) #8
  1. Aktualizajce mam ustawione caly czas "Nigdy nie sprawdzaj)

  2. bez zmian nawet gorzej (myszka zacina się przy przesuwaniu)

  3. bez zmian

 

Jakieś jeszcze pomysły (wykluczał bym tu problemy ze sterami od grafiki bo jak piszę problem występuje tylko w przeglądarce i kliencie gry  gdzie już bezpośrednio w grze jak i w innych grach single nie występuje taki problem)


(JNJN) #9

 

Sprawdzisz na jednym module 4 GB w pierwszym banku.

 

Edit:

 

 

I najnowszy HD Tune pro i wklej cały scren ze smart tego dysku.


(Kolariix) #10
  1. sprawdzane na różnych układach kości dalej problem występuje

 

HD Tune Pro: Hitachi HDS721680PLA380 Health

ID                              Current  Worst    ThresholdData          Status   
(01) Raw Read Error Rate        100      100      16       0             ok       
(02) Throughput Performance     165      165      50       176           ok       
(03) Spin Up Time               143      143      24       12893356182   ok       
(04) Start/Stop Count           100      100      0        876           ok       
(05) Reallocated Sector Count   100      100      5        0             ok       
(07) Seek Error Rate            100      100      67       0             ok       
(08) Seek Time Performance      136      136      20       31            ok       
(09) Power On Hours Count       93       93       0        49201         ok       
(0A) Spin Retry Count           100      100      60       0             ok       
(0C) Power Cycle Count          100      100      0        874           ok       
(C0) Unsafe Shutdown Count      100      100      0        1045          ok       
(C1) Load Cycle Count           100      100      0        1045          ok       
(C2) Temperature                193      193      0        270583726111  ok       
(C4) Reallocated Event Count    100      100      0        0             ok       
(C5) Current Pending Sector     100      100      0        0             ok       
(C6) Offline Uncorrectable      100      100      0        0             ok       
(C7) Interface CRC Error Count  200      253      0        0             ok       

Health Status         : ok

 

 

 

HD Tune Pro: Hitachi HDS721680PLA380 Benchmark

Test capacity: full

Read transfer rate
Transfer Rate Minimum : 1.3 MB/s
Transfer Rate Maximum : 71.1 MB/s
Transfer Rate Average : 33.1 MB/s
Access Time           : 26.9 ms
Burst Rate            : 73.3 MB/s
CPU Usage             : 23.0%


(JNJN) #11

To ten typ tak ma???

 

Smart OK, choć dysk ma mnóstwo godzin pracy.

 

Ale ja bym zrobił ostatni test - inny na 100 % sprawny dysk + świeży system bez aktualizacji + stery do płyty głównej i test.

 

I to koniec, ewentualnie utylizacja?


(Kolariix) #12

Dysk sprawdzony na innym komp zachowuje się ok a przy innym dysku problem tez występuje. Jeszcze jakieś pomysły poza wyrzuceniem komp przez okno?


(Longhorn2009) #13

Przypadkiem nie masz płyty głównej na chipsecie VIA?


(Kolariix) #14

ba… jak to sprawdzic?


(Longhorn2009) #15

Może podaj model. Możesz sprawdzić np. w CPU-Z zakładka Mainboard.


(Kolariix) #16

Dell INC. Model: 0RW203

 

Chipset Intel 5400A Rev C0

Southbridge Intel 6321ESB Rev 09


(Kolariix) #17

Odkryłem coś nowego co może naprowadzić na jakiś trop.

 

W momencie jak wszystko co możliwe jest wyłączone sam ruch myszki po pulpicie i próba zaznaczenia kilku elementów powoduje zamulanie i obciążenie cpu przez proces explorer exe. gdzie przy wyłączonych innych programach przy tej czynności wzrasta do 30-40%cpu

 

@ Zmieniona karta graficzna na Geforce 730


#18

Próbowałeś wyczyścić filder Prefetch? 

 

C(system drive):/windows/prefetch 

 

Czasami pomaga.