Mam taki poważny kłopt z komputerem i nikt nie wie co mu jest. Jakiś czas temu padła mi karta graficzna. KUpiłem nową wsadziłem, komp odpalił normalnie załadował system ale nawiedział mnie “blue screen” wiec postanowiłem zapodać mu formata. Instalacja przebiegałą ok lecz pod koniec instalacji nowego systemu tez wyskakiwał mi blue screen i ktoś doradził mi zeby wyjąć baterie od biosu. PO wyjęciu tej baterii sytuacja wygląda tak że normalnie komp odpala pokazuje mi ekran ten od “płyty głównej” można wejsc w bios a następnie po tym ekranie gdy powinien juz teoretycznie ładować system to jest czarny ekran i tylko napisana jest konfiguracja sprzętowa kompa i wersja biosu. na nic nie reaguje. nie chce bootować z płyty a dysk jest pusty po formacie. zadne zmiany sutawien biosu nie pomagają. mój sprzęt to: asus a8n-sli premium, athlon 3700+, 4xkingston 512 ddr, samsung sata 320, napęd jakiś tam asusa dvd, zasilacz amacrox 500w, gf 8800gt(kiedys 7600gs). próbowałem wszystkiego odpalania na innym napędzie,kombinacje z ramem, na innej grafice i nic. prosze o rade jakąs co z nim zrobic?
sv1000r , popraw tytuł tematu, używając przycisku
zacznij od podmiany pamięci. potem możesz szukać uszkodzonych części na płycie głównej
a jakiekolwiek dystrybucje linux’a bootują się ??
uszkodzenie pamięci nie powinno uniemożliwiać boot’owania płyt,
a tak w ogóle w BIOS’ie masz ustawione na pierwszym miejscu boot’owanie z napędu CD/DVD ??
pamięć już sprawdzałem nie raz ona napewno jest ok. nie niestety żadnego linuxa nie próbowałem zapodać. kilka wersji xp viste i nawet win7 i nic ale linuxanie mam poprostu. oczywiscie ze ustawiłem na pierwszym miejscu cd. wydaje mi sie ze jest to chyba jakies ustawienie które przestawiło sie po resecie biosu;/ niesttey nie moge dojśc jakie juz cały bios przewaliłem. może ktoś ma taką płyte główną?? i wie coś o kruczkach w biosie??w necie nic nie pisza o tej płycie…
niezDarek ale ja mówię o całokształcie problemu a nie tylko o bootowaniu się płyty