Problem z wejściem do BIOS - AMIBIOS (American Megatrends)


(Labamba63) #1

Witam, mam komputer bez systemu z BIOS'em AMIBIOS (American Megatrends BIOS), przy uruchamianiu otrzymuję informację "Press to Enter BIOS Setup" wciskam "F2" i otrzymuję POST, na którym się zatrzymuje, ponieważ nie ma tam możliwości wejścia do ustawień BIOSu, próbowałem różnych kombinacji klawiszowych Ctrl+Alt+Esc, Del itd., ale nie pomaga, tak przedstawia się następujące okno:

Czy ktoś wie w jaki sposób można wejść tutaj w ustawienia BIOS?
Popatrzyłem w google jak wygląda ten ekran u innych i na nich jest opcja Press Del to enter Setup, albo Press F2, dlaczego więc nie ma tego u mnie? :frowning:

Przykład zdjęcia z internetu:
american-megatrends-bios-post-screen.jpg

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.


(Seba228215) #2

Spróbuj zainstalować system z uruchomieniem f8 chyba do boot menu i wybraniem nośnika. Może aktualizacja bios spod windowsa pomoże.


(Nowicjusz50lat) #3

Na starym kompie miałem płytę główną z  BIOS’em AMIBIOS. Miałem potrzebę wejścia do biosu i nie udało się. Okazało się, że miałem klawiaturę podpiętą pod usb a w tym wypadku potrzebna była klawiatura z końcówką ps/2. Może tak być i u Ciebie.


(Labamba63) #4

Dziękuję za szybką odpowiedź,

Głównym powodem mojej chęci wejścia do BIOS’u jest właśnie ustawienie kolejności bootowania itd., ponieważ chciałbym zainstalować na komputerze system (bez wyboru bootowania nic nie idzie próbowałem z płytą instalacyjną windowsa i live cd linuxa). Teoretycznie wybór bootwania powinien właśnie zostać dokonany za pomocą “F8”, który tak jakby jest skrótem do tej funkcji wyboru kolejności bootwania, jednakże po wciśnięciu otrzymuję komunikat “boot selection popup menu has been selected” i nic się dalej nie dzieje, gdy klikam po kilku minutach Ctrl+Alt+Del (lub zwyczajnie go restartuje) komputer uruchamia się ponownie i nic się nie bootuje, nie mam nawet okna wyboru kolejności, dalej stoję przy ekranie POST :frowning:

Tak wygląda ekran po wciśnięciu F8 i stoi:

Jak widzimy, (albo nie widzimy :D?) zmieniła się linia pomiędzy “Press F12”, a "Press F11"
Co do propozycji @** Nowicjusz50lat** to klawiatura, z której korzystam jest pod ps/2 i jest sprawna :wink:

Będę bardzo wdzięczny za kolejne pomysły/propozycje jak rozwiązać ten problem, bo to dziwna sprawa i na pewno da się jakoś wejść do tego BIOSu bo to nie możliwe, żeby był BIOS, który kończy się na takim ekranie “POST” i nic więcej, a przynajmniej się jeszcze z takim nie spotkałem :stuck_out_tongue:


(RuskaKosiarka) #5

Próbowałeś reset BIOSu poprzez zworkę lub wyjęcie baterii ?


(Seba228215) #6

Masz atapi cdrom zamiast nazwy. Domniemam, że masz włączony tryb ahci. Pod którym wejściem sata masz nagrywarkę i czy to komputer PC ? Podepnij nagrywarkę pod ostatni sata. Porty na płycie głównej są numerowane sata 1,2, … Ostatnie dwa powinny być w tryb ide. Następnie spróbuj bootowania i rozruch płyty.


(Labamba63) #7

Jeszcze tego nie robiłem i jak na razie wolałbym uniknąć takiej ingerencji

Tak jest to komputer PC, co do trybu ahci nie mam pojęcia bo nie jestem w stanie tego sprawdzić, ponieważ cały czas nie mogę dostać się do BIOSu :smiley:
Ogólnie to z tym podpięciem dziwna sprawa jest HDD na IDE podłączony, a CDROM pod SATA… Co do podłączenia to aktualnie jest takie połączenie CDROM- - -SATA 4, natomiast SATA3,SATA2,SATA1 - wolne


(Jasiek.w) #8

https://download.plop.at/files/bootmngr/plpbt-5.0.15.zip - ściągnij ten plik rozpakuj na przykład na pulpit - w katalogu Windows są dwa pliki bat uruchom installToMBR.bat - po zresetowaniu komputera masz nowy interfejs boot managera, z wyborem z czego ma startować komputer.


(reos) #9

amibios-DEL lub F1


(Seba228215) #10

Przepnij na sata 1 nagrywarkę i sprawdź czy ruszy. Jak nie to po kolei sata 2 i 3. Musi się pojawić nazwa nagrywarki. Nie atapi. Wydaje mi się, że masz wszystkie porty sata na ahci. Z tym, że ostatni albo dwa ostatnie działają dopiero w systemie pod ahci, nie podbiosem. Polecam sata 1 dla napędu i ruszyć.


(askow) #11

Ogólnie problem jest z dyskiem:  capable But Disabled , spróbuj wymienić taśmę. Następnie sprawdź dysk na innym komputerze. Reset biosu to też dobry pomysł, ale przede wszystkim  DYSK.


(Seba228215) #12

Autor nie ma systemu. Pisał.


(system) #13

Zapomnij na chwilę co poprzednicy pisali…

Odepnij HD i CDrom, nawet myszkę odepnij.

Sprawdź czy da się wejść do biosu. Co dalej zależy czy wejdziesz do biosu.


(Labamba63) #14

Dziękuję wszystkim za pomoc,

@Wredotka i @Seba228215 w szczególności,

Wejście do BIOSu, blokował źle skonfigurowany dysk, który trzeba było odpiąć i wyczyścić z innego komputera - BIOS się uruchamia, system instaluje
Problem rozwiązany, dziękuję :slight_smile: