Problem z wejściem do konfiguracji routera tp link

witam.

od wczoraj mam router tp link i jakiś facet mi go założył pod moja nieobecność do kompa (stacjonarny) ale mam jeszcze laptop i na nim win7 oraz kabelek z wtyczkami rj45 i po podłączeniu i wpisaniu w przeglądarce http://192.168.1.1 wyskakuje ze nie możne odnaleźć serwera zamiast tego okna z logowaniem. co zrobić?

Na stacjonarnym łączy się z routerem? Sprawdź czy pod W7 nie masz na sztywno wpisanych IP innych niż Twoje (no i czy 192.168.1.1 to faktycznie adres routera). Sieciówka zwykła czy skrosowana?

zrobione wg instrukcji czyli nie na sztywno. stacjonarny podlaczony do routera. skrosowany

Cieszymy się razem z Tobą.

A poważnie, poukładaj informację w swoim poście. Wtedy będzie nam łatwiej zrozumieć o co Ci chodzi.

wszystko robię z wielkim trudem na win7 wg instrukcji i gdy w przeglądarce wpisuje http://192.168.1.1 pojawia się błąd zamiast okna logowania

Sprawdź najpierw połączenie na komputerze, do którego jest podłączony w tej chwili. Jeśli funkcjonuje - skonfiguruj router do pracy z innymi komputerami. Jeśli takiego połączenia nie możesz ustanowić spod tego adresu, sprawdź Panel sterowania -> Sieć i internet -> Wyświetl komputery i urządzenia sieciowe, tam powinieneś mieć na liście urządzeń wyświetlony router. Po dwukrotnym kliknięciu na ikonę, powinna wyświetlić się strona z logowaniem do urządzenia.

nie mam tam routera

W ‘Centrum sieci i udostępniania’ masz po prawej stronie ‘Pokaż pełną mapę’. Jak to wybierzesz, powinieneś mieć pokazane urządzenia pośrednie.

Wtedy klik, i przechodzisz do konfiguracji.

u siebie mam siec niezidentyfikowana

Komputer, z którego to robisz, ma połączenie z internetem (z tego routera)?

stacjonarny ma

Wiec rozumiem, że to co napisałem, wykonujesz z komputera stacjonarnego?

robię na laptopie tylko jak piszesz to nie mam nigdzie routera a wszystko jest podłączone bo świeca się diody itd

Czytaj ze zrozumieniem - wyraźnie zaznaczyłem, że masz to zrobić z podłączonego już komputera.

Jak chcesz wejść w konfigurację routera, gdy nie masz z nim nawiązanego połączenia?

balek12 , popraw tytuł tematu, używając przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif

Czy naprawdę nikt z was nie wpadł na to że router może mieć po prostu zmienione IP?

W Windows pod konsolą: ipconfig, i to co wypisze jako brama domyślna to IP routera. I to trzeba wrzucić w przeglądarkę żeby dostać się do ustawień.

Zauważ, że taką sytuację rozważyłem - dlatego podałem sposób wejścia w konfigurację routera, bez konieczności podawania jego adresu ręcznie.

W tym wypadku problemem nie jest samo odnalezienie strony konfiguracyjnej, a brak połączenia z samym komputerem.