Problem z wejściem do strony konfiguracji routera!


(Spiderman3) #1

Witam! Kupiłem router tp-link tl 3420 i mam problem z wejściem do strony konfiguracji routera.

Jak włączyłem diagnozowanie problemów do wyskoczyło mi coś takiego: "ten komputer jest prawdopodobnie skonfigurowany poprawnie, ale urządzenie lub zasób(192.168.1.1) nie odpowiada"

co mam z tym zrobić?

Proszę o szybką odpowiedź!


(Bdogieros) #2

jesteś pewien, że ruter powinien się zgłaszać pod tym adresem ip? spinguj go, jeśli windows to start > uruchom > wpisz cmd enter > ping 192.168.1.1


(Mail) #3

1.Do jakiego portu w routerze podłączyłeś komputer?

2.Czy masz ustawione automatyczne pobieranie ip (DHCP)?


(Spiderman3) #4

Nie sprawdzałem pinga.

Podłączam do etherneta.

Tak mam ustawione automatyczne pobieranie ip(DHCP)

-- Dodane 01.03.2011 (Wt) 18:13 --

jak zapingowałem to wyskoczyło coś takiego

cmd.jpg

-- Dodane 01.03.2011 (Wt) 18:14 --

ale na routerze jest wyraźnie napisane że jego ip to 192.168.1.1!

nie wiem więc dlaczego nie mogę wejść na tego routera


(Miniu270582) #5

Ja mam też TPLINKA i konfiguruję pod adresem 10.0.0.1


(Filolupus) #6

Przyjrzyj się screenowi; 192.168.1.1 i 192.168.2.1 to adresy w dwóch różnych sieciach (przynajmniej przy domyślnej masce).

Podaj wynik polecenia ipconfig.


(Spiderman3) #7

Wynik ipconfig:

ipconfig.jpg


(Bdogieros) #8

no widzisz, czyli ruter powinien być pod 192.168.2.1


(Spiderman3) #9

dzięki!

Pomogło!

Tylko teraz z kolei nie mogę zidentyfikować modemu huawei e220!

Pomoże ktoś?


(Bdogieros) #10

sterowniki do modemu wgraj


(Spiderman3) #11

jak to zrobić !!

Poza tym sterowniki od modemu mam zainstalowane na kompie!

-- Dodane 01.03.2011 (Wt) 19:46 --

chyba że trzeba wgrać do routera! Jeśli tak to jak to zrobić!