To polecenie mogę zrobić kilkukrotnie i sprawdzę czy będzie ciągle ten sam komunikat
Nie wiedziałam, że te polecenia robi się przy wyłączonym antywirusie, wyłączę Kaspersky na czas tych działań
Mam właśnie ten CCleaner i miałam zaznaczoną tą opcje MS Search - po zwróceniu uwagi to odznaczyłam - dzięki
PS: tak ogólnie to co jest u mnie z tym systemem? Czy zawirusowany czy błędy w systemie?
Po wstępnych naprawach PC działa o wiele lepiej, od wczoraj, co mnie cieszy
Czy mogę normalnie z niego korzystać w pracy? Bez obawy o kolejne jakieś infekcje czy coś. To mój komputer do pracy i chcę mieć go dobrze na chodzie. Jedynie w weekand mogę tu Was prosić o pomoc i wsparcie bo na tygodniu jestem zawalona pracą. Planuję żeby zrobić optymalizację systemu i pousuwać co zbędne, jak będę mieć więcej czasu
Niemniej dziękuję za wszelką pomoc i czekam na kolejne wytyczne
Masz źródło tej wiedzy, że przy wyłączonych, czy własne doświadczenia?
Też to spotkałem i właśnie CCleaner był źródłem problemów. To miał być kolejny krok naprawczy, ale mnie uprzedziłeś
Czy nauczyłeś się “czytać” logi samodzielnie? (jakie Forum?)
Tworzysz pliki naprawcze FRST, czy tylko analizujesz błędy systemowe, aby rozwiązać problem?
Przepraszam @Orianka za wpis nie wnoszący nic do Twojego problemu, ale kolega @anon44497448 ma “niewidoczny” profil, więc chcąc się coś więcej dowiedzieć, musiałem napisać w temacie, do którego się przyłączył
Według wskazówek wyłączyłam w CCleaner odznaczyłam MS Search.
Potem wykonałam polecenie sfc/scannow 3x i za każdym razem pokazywało ten sam komunikat
Następnie spróbowałam komendy DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth
Próbowałam ten ciąg poleceń wpisać w wiersz wynikowy ale wyskakiwał błąd - pewnie zrobiłam coś źle albo czegoś nie zrozumiałam
Próbowałam też uruchomić DISM.exe z lupki i niby uruchamiało ale okno dialogowe pojawiało się i znikało
Jeśli chodzi o komendę Dism, wystarczy zaznaczyć całą linię tak jak napisałaś grubą czcionką
Bo wpisując ręcznie nie użyłaś spacji
Ma być tak: DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth
a wpisałaś tak DISM.exe/Online/Cleanup-image/Restorehealth w jednym ciągu
Spróbuj ponownie komendę Dism a potem SFC
Daj znać, czy się udało i jakie były odpowiedzi
Ja już totalnie nie wiem co się dzieje z tym komputerem… Nie mogłam nic na nim zrobić - tzn. zalogowałam się na Admina i tyle, po zalogowaniu w nic nie mogłam kliknąć uruchomić. Resetowałam wiele razy i nic. W końcu uruchomiłam komputer w trybie awaryjnym i zrobiłam przywracanie systemu - wydawało mi się, że będzie ok ale po restarcie komunikat, że przywracanie nie mogło zostać ukończone poprawnie… Wyłączyłam komputer i po chwili uruchomiłam ponownie, o dziwo wszystko chodzi i działa poprawnie. Co jest??? Raz wszystko hula, raz nie działa nic… Ratujcie!
Zrobiłam ponownie, już poprawnie wpisane to polecenie i dalej nic - błąd
Spróbowałam też ponownie zrobić przywracanie systemu, do tego utworzonego przez FRST i o dziwo udało się
Przepraszam za to polecenie Restorehealt ale ślepota jest bez granic.
Ty masz Windows 7 a to polecenie Dism w nim nie działa. Jest dopiero od wersji 8.
Tu trzeba ręcznie wszystko wymieniać.
Podałem ci link do strony gdzie jest dokładny opis co w przypadku braku integralności plików systemowych należy robić mając Windows 7. Tu nie ma automatu i żadne polecenie przy sprawnym Windows Update samoczynnie nie pobierze plików systemowych z serwerów microsoftu na twój komputer. Jeśli polecenie SFC stwierdza ze nie mógł naprawić jakichś plików to oznacza że na twoim komputerze ich nie ma albo są tez uszkodzone. Polecenie Restorehealth w wyższych systemach wymienia pliki systemowe w magazynie na nowe korzystając z zewnętrznych serwerów a wtedy polecenie SFC może, skanując komputer, wymienić uszkodzone.
W Windows 7 musisz sama te nowe pliki dostarczyć. Skąd? Microsoft tak pisze: Uwaga: znaną prawidłową kopię pliku systemowego można uzyskać z drugiego komputera z zainstalowaną tą samą wersją systemu Windows.
Ja bym radził zrobić nowa instalację.
Rozważam reinstalację i optymalizację systemu, jak będę miała więcej czasu
Czy przy takich uszkodzeniach systemu mogę normalnie korzystać z komputera i na nim pracować? Tymczasowo pracuje na laptopie
Na pewno masz problem z biblioteką api-ms-win-core-synch-l1-2-0.dll a ta to plik składowy bibliotek Visual C ++ 2015, który jest wymagany do pracy w grach i aplikacjach Windows utworzonych w C ++.
Dlatego różne rzeczy mogą dziwnie działać lub nie działać.
Czy jeszcze jest coś? To tylko po przeczytaniu pliku CBS.log można powiedzieć.
Trzeba by szukać według tego kryterium.
CSI 00000008 [SR] Cannot repair member file
Zrób reinstalacje ponieważ to będzie szybciej.
A najlepiej przejdz na Win 10 bo bezpieczniej a jesli słaby sprzęt to cos z linuxa. Z tego samego powodu.
konieczna reinstalacja systemu lub przejście na Win 10
Ja nie bardzo wiem jak się robi kopię zapasową systemu i reinstalacje. Czy jest możliwość zrobienia tych czynności na moim komputerze zdalnie przez osoby z zewnątrz? Czy zechciał by mi ktoś kompetentny z forum pomóc? Oczywiście taka pomoc już prywatnie i z gratyfikacją
Win 7 posiada taką opcje która powinna na nim jeszcze poprawnie działać. Nazywa sie Kopia zapasowa obrazu systemu. Na Win 10 od wersji 1709 juz nie jest rozwijana i powoduje błędy dlatego trzeba korzystać z zewnętrznych programów takich jak np. Macrium Reflect (na 7 tez można). Dla uzytkowników domowych jest darmowy. Nie masz po co robić kopi obrazu systemu skoro system niestabilny. A co do instalacji to na sieci jest mnóstwo poradników tyle ze wymagany jest nośnik instalacyjny. Czy jest mozliwe potem pobranie aktualizacji? Nie wiem. Nie mam styczności z tym systemem od 8 lat. Wejdz do działu Windows 7 i tam zadaj te pytania. Ewentualnie na tego rodzaju forum https://windows7forum.pl/