Problem z wejściem mikrofonu

Otóż zawsze korzystałem z mikrofonu bez słuchawek - dźwięk szedł na głosnikach. Podczas rozmowy przez skype nikt nigdy nie narzekał że słyszy muzykę z gry lub swój głos podwójnie, nawet kiedy mówiłem z drugiego końca pokoju dobrze mnie było słychać. Pewnego szczęśliwego dnia przednie wejście w ogóle przestało widzieć mikrofon, a kiedy podłączyłem go do tylnego wejścia niby zaczął działać, ale żeby można było zrozumieć co mówię musiałem mówić będąc dosłownie centymetr-2 od mikrofonu, a wszelki dźwięk wychodzący z głośników (głos z rozmowy, muzyka z gier) było słychać u kolegów 2 razy głośniej niż u mnie (na wszelki wypadek sprawdziłem na rozmowie testowej). Wie ktoś jak temu zaradzić?

@edit

zapomniałbym dodać, że próbowałem 3 różnych mikrofonów i efekt ten sam

Wyłącz (wycisz) mikrofon na"odtwarzaniu" i wtedy przetestuj. PPM na ikonce głośniczka>Głośność mikrofonu>Wycisz zaptaszkuj. Jeżeli na odtwarzaniu “chodzi” mikrofon to następuje sprzężenie i jest efekt taki jak opisujesz(czy słychać również gwizd?). Pozdrawiam.

invo ,

Poczytaj Konkretne tematy… ze zwróceniem szczególnej uwagi na pierwszy post. Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.

Moim zdaniem podłączyłeś mikrofon pod wejście liniowe, a to wejście

nie ma po drodze przedwzmacniacza, sygnał idzie prosto przez kartę do skype…

Bezpośredni sygnał z mikrofonu jest bardzo słaby, dlatego bardzo cicho cie słychać…

Rozwiązania są dwa…

1. Naprawa przedniego wejścia mikrofonowego…

2. Kupno lub złożenie przedwzmacniacza mikrofonowego, do którego

podłączamy mikrofon, a następnie przedwzmacniacz podłączamy do

wejścia liniowego karty muzycznej…

• zapomniałeś jeszcze dodać jaki masz system, płytę główną, mikroukład płyty głównej oraz jaką masz kartę dźwiękową :?:

Nie pomogło, nie słychać gwizdu

Ok sir, nazwa tematu zmieniona

Windows XP Home Edition

Karta dźwiękowa zintegrowana - Realtek ALC888

Płyta głowna - MSI P45 Neo-F

Mikroukład płyty głównej - Intel P45

Sprawdź :

1. Zaznaczenie w panelu sterowników v Wyłącz wykrywanie gniazda panela przedniego.

kliknij aby powiększyć :

realtek1.th.jpg realtek2.th.jpg

OK - OK.

Tak jest na płytach GIGABYTE, na Twojej może tego nie być ale…

1. Zaznaczony lub odznaczony Miks stereo a co najważniejsze Nagrywaj musi być prawie na minimum.

/ dziesiętne milimetra mają duże znaczenie /.

prawidłowe ustawienia - kliknij aby powiększyć :

ustawienias.th.png

Start - Panel sterowania - System - Sprzęt - Menedżer urządzeń.

Sprawdź w Menedżerze urządzeń czy nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania, jeżeli są to w tym miejscu PPM / prawym przyciskiem myszki /- Aktualizuj sterownik…

/ masz płytkę ze sterownikami od komputera to najpierw ją włóż do napędu CD /.

Jeszcze mi przyszło na myśl czy masz w “zaawansowanych” włączone"zwiększenie wydajności mikrofonu"?. Ta funkcja dość mocno zwiększa głośność więc jeżeli nie masz jej włączonej to mikrofon słabo"chodzi".

1. Próbowałem - nie działa

2. a)Próbowałem i wręcz jeszcze pogorszyło sprawę, niby jak zciszenie mikrofonu może zwiększyć jego wydajność :o ?

3. b)Nie ma żadnych wykrzykników czy też znaków zapytania. Próbowałem wcześniej zainstalować najnowsze sterowniki jakie znalazłem - nie pomogło

Jeśli o ustawienia mikrofonu chodzi, to przycisk “Zaawansowane” mam zacieniowany i nie da rady kliknąć :confused:

Jeżeli nie masz zaawansowanych to:PPM na ikonkę głośnika>Otwórz regulację głośności>Opcje>Zaznacz sterowniki zaawansowane>Zaawansowane>Zwiększenie wydajności mikrofonu-zaptaszkuj. Sprawdź jak teraz.

-też tak samo pomyślałem, owszem, wycisza się mikrofon ale na ODTWARZANIU aby uniknąć sprzężenia. Pozdrawiam.