Witam wszystkich. Mam problem, który polega na tym, że nie mogę wejść w konfigurację mojego routera. Kiedyś działało bez problemu, trzy sprzęty (dwa laptopy i jeden pecet) łączą się z owym routerem i na każdym z nich dało się wejść na adres 192.168.1.1. Z czasem to się zmieniło, że tylko pecetem można było do konfiguracji się dostać, a kiedy wczoraj chciałem tam zajrzeć, bo chciałem ustawić QoS (braciak się ostatnio skarży że mu pinguję oglądając mecze, kiedy on gra w CS) - okazuje się, że już nawet na pececie braciaka nie da się w konfigurację routera wejść - nie wiadomo czemu, bowiem w konfigurację routera na ogół wchodziłem od wielkiego dzwonu, mega rzadko… Dodam jeszcze, że laptopy łączą się przez wi-fi, a pecet przez przewód LAN. Natomiast to, jak mój problem wygląda, postanowiłem uwidocznić w screenach.
Wychodzi na to, że zablokowany jest port 80. Ale od razu mówię - wyłączanie zapory nic nie pomagało. Nie jestem w tych sprawach całkiem zielony, więc jeśli ktoś ma jakieś propozycje, to proszę by to nie było coś typu: “A próbowałeś wyłączyć i włączyć komputer?”
Jedno jednak rozwiązanie znam, aczkolwiek traktuję je jako ostateczne i jest to reset routera oraz jego ponowna konfiguracja. Chciałbym jednak najpierw spytać Was, czy znacie może jakąś alternatywę tego rozwiązania.
@Claun, nic takiego nie robiłem. Reset igłą? Pierwsze słyszę. A ponadto chyba źle mnie zrozumiałeś - nie zdechł, router cały czas działa. Jedyny w nim problem, to brak możliwości wejścia do jego konfiguracji.
@JNJN, Router bardzo często jest u nas odłączany od sieci. Twardy reset zrobię w ostateczności, a zmiana przeglądarki? Przecież napisałem tuż nad screenem z Chroma, że to wyświetla mi się w każdej mojej przeglądarce. A próbowałem Chroma, Firefoxa, Opery, IE.
Do ustawień routera z reguły wchodziłem przez LAN, tym bardziej że przez pewien czas tylko tak się dało. Ale kiedy go zresetuję i ponownie skonfiguruję, sprawdzę czy będzie się dało też i przez Wi-Fi.
Twardy reset to po piwie się mówi wsadz igłę na 30 sekund tam gdzie pisze reset Matko ludzie to poprostu zero kojarzenia chyba na trzezwo