Problem z wentylatorem laptop idepad330

Dzień dobry
Mam problem ze swoim laptopem Lenovo Idepad 330. Laptop niemiłosiernie grzeje się w prostych grach. Bardzo grzeje się nawet przy podstawce chłodzącej(podstawka ma 5 wentylatorów). W programie speedfan nie wyszukuje mi mojego wentylatora, a laptop ma taką budowę, że trzeba odkręcić cały spód, aby dostać się do baterii, wentylatora itd. Posiada tylko jedną kratkę.

Na hwinfo mam, że wentylator działa, ale praktycznie nie radzi sobie przy grach. Co mogę zrobić, aby laptop działał poprawnie? Jestem poza Polską, szanse, że laptop trafi na naprawę gwarancyjną są małe(naprawa gwarancyjna trwa 30dni). W jaki sposób wyczyścić laptopa? Muszę wszystko odkręcać?
Czy da się zwiększyć te nominal speed?

Raport z hwinfo przy normalnym użyciu(bez gier): http://www.wklejto.pl/830331

Bardzo prosze o pomoc. Pozdrawiam

Ile wynosi niemiłosiernie w stopniach Celsjusza?

Warta wiećej niz laptop. :wink:

… bo starasz się grać, jak wnioskuję z modelu, na zintegrowanej grafice. Ten model nie służy do gier, działa wiec poprawnie. Przy długotrwałym obciążeniu amsz te 80 czy 90 stopni. I taka temperatura jest normalna w laptopach biurowych przy grach.

Ideapad 330 to jak najbardziej pełnoprawny laptop gamingowy. Ma procesor wysokonapięciowy i dedykowaną grafikę 1050. To jest typowy budżetowy laptop do grania.

… ale jesteś pewny, że to ten konkretny podel? One miały jeszcze literowe oznaczenie. Patrząc na chłodzenie mojej 330, to ja bym tego gamingowym nie nazwał. Przy teście SKkyrima z sama integrą było gorąco. :wink:

tak mi się przynajmniej wydaje. Bo po wpisaniu w google nazwy tego laptopa właśnie pojawiają mi się linki do takiej konfiguracji. Zobaczymy co sam autor odpowie jak wróci do tematu. :wink:

Mam ideapad 330-15IKB. Mała kratka wlotowa powietrza, procesor Inter Core I5-8250 cpu 1,60ghz-1,80ghz, ram 8gb. Grzeje niesamowicie

Mam ustawiona kartę graficzną 2gb