Witam, od pewnego czasu mam problem z wentylatorem, prawdopodobnie zasilacza, który mimo niskiej pracy komputera bardzo głośno chodzi, lecz po wyłączeniu komputera na 5 minut, problem od razu znika. Czy przyczyną tego problemu może być zalegający kurz? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
Po co snuć domysły? Nie lepiej od razu rozmontować zasilacz, oczyścić i nasmarować olejem (może być samochodowy silnikowy) oś wentylatora?
Żarty żartami, ale oczekuje normalnej odpowiedzi.
Dostałeś normalną odpowiedź. Jak wentylator głośno chodzi, to znaczy, ze zasilacz ma ciepło i wentylator się szybko kręci, by go schłodzić. Przyczyną może być min. kurz w zasilaczu i zużycie wentylatora.
ale tak jak pisałem wcześniej, że jak wyłączę komputer na 5 minut i później mocno używam go to problem się nie pojawia.
Normalne zużycie łożyska wentylatora. Cóż tu dużo wnikać. Doraźnie możesz próbować smarować, choć nauczony doświadczeniem proponowałbym wymianę na nowy wentylator.
Jak prawdopodobnie dobrze wiem przy rozbieraniu zasilacza istnieje ryzyko że może mnie kondensator potraktować prądem i tego się obawiam