Problem z wgraniem biosu

System nie chce się uruchomić jedyne co mi wyskakuje to:

Bios recovery request. starting BIOS recovery…

please insert USB flash disk with BIOS file checking for USB device…

device not found! Confirm the USB flash Disk and BIOS file, retry will start in 3 seconds

i tak w kółko

szukałam sposobów co zrobić aby zadziałało ale bez skutku.

Wspierałam się programem HP USB Disk Storage Format Tool i plikiem win98boot który podawali na innej stronie, szukałam plików biosu, zgrywałam to co podawali ale komputer dalej tego nie ła[ie, jak mam sobie z tym poradzić aby komputer się właściwie uruchomił?

Samo się tak stało czy coś mieszałaś ?

Twój sprzęt to laptop wydedukowałem ?

komputer stacjonarny, zrobiłam reinstalacje systemu, po czym zainstalowałam sterownki, włączyłam liveupdate i pobrało mi pare pozycji, otworzyłam i to było chyba związane z dosem/biosem, po instalacji tego zresetował mi się komputer i wtedy pojawiło się to diabelstwo

po podłączeniu USB z plikami dodatkowo wskakuje:

Please copy latest BIOS into USB Flash to recover your BIOS

Podaj firmę i model płyty głównej komputera.

Znasz model twojej płyty głównej?

Sprawdź czy botuje z płytki instalacyjnej z systemu

MSI NF520T-C35

PŁYTKI INstalacyjnej systemu nie łapie, ani płyty od sterowników

Czy podczas startu komputera można zatrzymać start na BIOSie i do niego “wejść”, naciskając klawisz Delete?

Nie można zatrzyamć.

Pobrałam bios pod tą pł. główną i weszło mi coś takiego:

http://www.sendspace.pl/file/069a3a3557221725729ee5e

http://www.sendspace.pl/file/f41a4e52a8ffd9fe64e8fcb

nie mogę dalej ruszyć, co zrobić?

Edit:

Teraz nawet do tego okna nie dochodzi bo się ciągle resetuje…

To był bios ami czy award? Przy pomocy drugiego komputera zrób dyskietkę startową MS-DOS.

Nie wgrywaj nowego BIOS-u ponieważ możesz mieć poważne problemy.

Trzeba mieć doświadczenie a oprócz tego w razie chwilowego braku internetu lub prądu uszkodzisz płytę główną :frowning:

Sprawdź najpierw :

Resetowanie BIOS-u płyty głównej komputera

1. pierwszy sposób przez wyjęcie bateryjki /na godzinę/ - odłącz komputer od sieci/prądu.
  1. nie pomoże to trzeci sposób - Load Optimized Defaults.

1.komputer jest nowy, mam na niego 2 lata gwarancji, nie chce otwierac bo uznają ze coś szperałam i popsułam, a chciałam go oddać do naprawy po zrobieniu prac do szkoły, bo już świrował z ciągłym resetowaniem się

1. Load Optimized Defaults., to okno nawet nie wchodzi aby to wybrać

Nie masz również Load Fail-Safe Defaults :

http://www.pcworld.pl/artykuly/47035_4_ … cznie.html

:?:

“Hinatka3991” - procedura jest trudna. Zobacz sobie tutaj:

i pomyśl, czy jesteś w stanie to zrobić, mając gwarancję na komputer.

nie wejdzie mi nawet takie okno, od razu po włączeniu kompa widzę napis “Bios recovery request. starting BIOS recovery… itd.”

Próbuje klikać Delete, Del … i nic, zero reakcji

• wcześniej zainstalowałaś sterowniki do swojej płyty głównej tzw. Chipset :?:

Jeżeli masz płytkę ze sterownikami od komputera to włóż ją do napędu CD, zminimalizuj.

Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń.

Sprawdź w Menedżerze urządzeń czy nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania, jeżeli są to w tym miejscu PPM / prawym przyciskiem myszki /

• Aktualizuj sterownik…

>Proszę o usunięcie nie tu się wpisałem<

Bardzo proszę Pana moderatora o usunięcie tego postu i bardzo przepraszam bo nie widzę opcji oraz możliwości usunięcia postu.

Ten koleś ma wszystkie opcje, ja mam tylko M-Flash. Może się uda

Dodane 28.05.2011 (So) 16:26

Więc tak, włożyłam płytę MSI Drivers & Utilites

Tu są sterowniki do sieci, muzyki i reszty, nie wiem czy chipset tez był ale raczej tak, to jest jedna płyta z kilkoma sterownikami.

Dimm zaraz spróbuje tak jak piszesz.

Zauważyłeś że jej system nie wstaje ? :x Czy tylko tak sobie dajesz Ctrl+A Ctrl+C Ctrl+V

Udało się:) Dziękuje bardzo za pomoc, system się uruchomił.

:frowning:

Służę dalszą pomocą w miarę wolnego czasu :wink:

Może mało pomogłem ale ważne że problem został rozwiązany również dzięki innym użytkownikom forum i komputer nie został uszkodzony :slight_smile: