Problem z wgraniem windowsa na ASUS Eee PC 4G

Witam,

mam problem z wrzuceniem windowsa na tego laptopa ASUS Eee PC 4G.

Próbowałem już 3 windowsy xp z różnych płyt i nic z tego :confused:

Ciągle po skopiowaniu plików wyskakuje błąd jakiegoś dll i nie mogę przystąpić do konfiguracji systemu. :confused:

Chcę się zapytać czy da radę zainstalować na pendrive windowsa xp, bo z niego bym wtedy odpalał tego laptopa.

Masz dysk SATA? Moze nie ma sterownikow do

Jeśli na Asusie chcesz zainstalować Widnows XP to musisz w biosie w zakładce Advanced, zmienić On Chip SATA type z IDE AHCI na Native IDE. I powinno być dobrze, Asusy tak mają :slight_smile: a jeśli chciałbyś w przyszłości instalować na nim vistę lub 7 to robisz na odwrót ( z Natice IDE zmieniasz na IDE AHCI). Pozdrawiam

Ale wszystko wygląda tak.

Odpala się ta instalka z pendriva, ustawiam partycje itp., wybieram instalacje systemu i wtedy jest kopiowanie plików, potem jest uruchom ponownie i powinien się odpalić xp, wtedy tam jest ta konfiguracja i instalacja, a to się nie pokazuje. Wyskakuje, że jakiś tam plik .dll jest uszkodzony. :confused:

1. zrobiłeś to co napisałem?

2. jaki to plik .dll jest uszkodzony? podaj nazwę

3. zainstaluj to http://www.dobreprogramy.pl/Everest-Hom … 11558.html

w tym programie sprawdź i napisz jaki masz dysk twardy. Może do instalki windowsa musisz dodać sterownik do dysku

1. Nie ma takiej opcji.

2. Teraz nie wyskakuje ten plik tylko taka informacja: “Nie można uruchomić systemu Windows z powodu sprzętowego błędu konfiguracji dysku. Nie można dokonać odczytu ze wskazanego dysku startowego. Sprawdź ścieżkę oraz dysk. Sprawdź w dokumentacji systemu Windows oraz w instrukcji obsługi sprzętu dodatkowe informacje na temat konfiguracji dysku.” . To jest od momentu kiedy wszedłem w BIOS > Advanced > Os Installation: [Zmieniłem z Finished na START].

3. Everesta nie zainstaluje bo na tym lapku przecież teraz nie ma żadnego systemu.

@edit:

Mam takiego laptopa:

http://allegro.pl/item969282274_asus_ee … obacz.html

@edit2:

Wyskakuje informacja:

"Nie można uruchomić systemu Windows, ponieważ następujący plik nie został znaleziony lub jest uszkodzony:

\system32\hal.dll. Zainstaluj ponownie kopię tego pliku".

Mam identyczny problem i właśnie z nim walcze ^^ Chciałem napisać nowy temat,ale chyba nie będzie szkodziło jak się podłącze do tego tematu?

Zainstalowałem Xp z Pendrive i wyskakuje dosłownie ten komunikat co u kolegi wyżej… ale na netBooku “Acer aspire one zg5”. Skąd ściągnąć te sterowniki Sata? i co mam dalej począć?

Więc mamy ten sam problem. Ja nie mam pojęcia co robić. :confused:

Jakoś to naprawiłem,choć instalacja nie poszło jak na normalnym komputerze… Hmmm z 5 opcji które czyta z Pendrive w biosie wybrałem 3 albo 4 i system zaczął się ładować na nowo… mam czystego lapka,niby nowy system wgrany choć nie było wgrywania składników ani nic w tym stylu. Poprostu tak jakby system przywrócił mi go do świeżej/starej instalacji :slight_smile:

Mógłbyś mi powiedzieć dokładnie, co zrobiłeś??

@edit:

Wrzuciłem wczoraj o 23:24 instalke systemu, do teraz mam kopiowanie plików i jest 94%. Całą noc kopiowanie, na pc zawsze zajmowało to chwilkę, a na tym laptopie z windą bez sterowników SATA to trwało 30 minut. Teraz tyle godzin… ;/

Uwaga, podaję rozwiązanie problemu z plikiem hal.dll dla twojego Eee. Po skopiowaniu plików przez instalatora, kiedy komputer się zrestartuje trzeba ponownie uruchomić go z pendrive’a a nie z dysku wewnętrznego i wybrać opcję "…GUI mode setup (…). Pozdrawiam. Nie ma za co.

Przy okazji: bootowanie z pendrive’a wybieramy naciskając Escape podczas wyświetlania szarego ekranu startowego, nie wchodzimy do BIOS-u za pomocą F2.

Logiki w tym wszystkim nie ma żadnej, ale tak trzeba zrobić. Mam nadzieję, że zaoszczędzę komuś masy czasu, bo ja straciłem 4 godziny czytając bzdury na forach, że trzeba coś w Biosie w Advanced modyfikować itp. Rozwiązanie okazało się śmiesznie proste. I proszę pamiętać, ze rodzina Eee jest różnorodna, i to rozwiązanie nie musi pasować do każdego modelu. Ale na pewno załątwia problem Młodego.

marian_porucha , fajnie, że odpowiedziałeś, jednak temat jest z początku 2010 roku, jakiś moderator może być zły o odświeżenie, jednak porada pomogła także w moim przypadku, już nie muszę wkładać Pendrive do startu :slight_smile:

@Moderator:

Nie dawajcie kar w tym temacie tylko już go zamknijcie, po prawie roku czasu w końcu rozwiązanie. :slight_smile: Przyda się innym :slight_smile: