Cześć,
Wiem, że to ściana tekstu, ale przedstawiam problem z którym nigdy nie miałem do czynienia, domyślam co może być przyczyną problemu, ale nie mam umiejętności pisania poleceń w wierszu poleceń. Prosiłbym o pomoc osoby wiedzące jak to naprawić.
- Wstęp
Zacznę od początku - 3 lata działało mi wifi w laptopie na karcie sieciowej Intel Dual Band Wireless-AC 8265, przy trudnych warunkach -70 zmierzonych co prawda telefonem (apka WiFi Analyzer) ale podobne wartości znalazłem później w szczegółach windowsowego narzędzia do rozwiązywania problemów z siecią.
jednak od 3 tygodni wstecz stan połączenia się pogarszał, wi-fi zrywało połączenie coraz częściej - windowsowe narzędzie do rozwiązywania problemów z siecią resetowało kartę wifi, ale pomagało to jedynie na jakieś 30 sekund.
Tymczasowo korzystałem z hotspota zrobionego na smartfonie leżącym od laptopa w odległości 15 centymetrów, który korzystał z tego samego domowego wi-fi, wydawało mi się to dziwne, ale pomyślałem, że może hotspot z smartfona działa podobnie jak repeater - istotne, że połączenie było stabilne. Co ważne gdy sam laptop korzystał z wifi przy routerze Netis WF-2419, połączenie po wifi było stabilne. Internet działał też przez rj-45.
- Chałupnicza diagnostyka
Windowsowe rozwiązywanie problemów wyrzuciło informację: o możliwym problemie z kartą sieciową.
Rozebrałem laptopa, ale na karcie nie było śladów przepalenia karty, mimo to postanowiłem zakupić INTEL Wi-Fi 6 AX200 mimo, że mój router
nie wspiera wifi 6. Myśląc, że może większa moc karty coś tu zdziała.
- Nowa karta wifi i problemy
Faktycznie po zainstalowaniu nowej karty sieciowej Intel Wi-Fi 6 AX200 połączenie dało radę ściągnąć w godzinę 1GB plik z internetu, jedynie raz się zawieszając.
Niestety następnego dnia niestety internet przestał działać, a w ustawieniach
Ustawienia/Sieć i internet/zmień opcje karty
pojawiła się nazwa Wi-Fi 2 (wcześniej było po prostu Wi-Fi). Obecnie tak jak w przypadku laptopa jak i smartfonów w domu, łączą się z Wi-Fi, pokazuje się zasięg, ale jest napisane „brak internetu”. Windowsowe rozwiązywanie problemów wyrzuca teraz informację: "System windows nie może nawiązać połączenia z urządzeniem lub zasobem (podstawowy serwer DNS).
- Wnioski na chłopski rozum
Pomyślałem, że istnienie „Wi-Fi 2” na laptopie, której nazwy system nie pozwala zmienić na „Wi-Fi” świadczy o „pozostałościach” oprogramowania starej karty, I tym samym następuje coś na kształt rozdwojenia jaźni wi-fi. Nie mam pojęcia dlaczego na smartfonie problem z brakiem internetu też się pojawił.
Znalazłem takie artykuły:
- Nie mam pojęcia czy usunięcie z pamięci laptopa danych starej kary i zmiana nazwy Wi-Fi na starą coś pomoże, ale tak mi się początkowo wydawało
- Problem z linku poniżej jest jak mój (obecnie mój telefon i inne w domu łączą się z siecią, pokazuje się zasięg, ale pisze „brak internetu”