Problem z widocznością jednego komputera w sieci

Witam

Mam problem z widocznością w eksploratorze i wejściem na zasoby sieciowe jednego komputera w naszej małej firmowej sieci. Ten jeden konkretny komputer ma zainstalowanego Debiana i stanowi serwer danych.

Jestem posiadaczem komputera PC z zainstalowanym systemem Windows 7 64bit w wersji Profesjonalnej jak cała reszta w firmie. Pracuję na koncie z ograniczonymi uprawnieniami (specjalnie aby “wyłapać mniej wirusów”) ale oczywiście mam równiez konto administratora. Z poziomu konta admina problem jest ten sam.

Do sieci jestem podłączony przez kabel sieciowy tak samo jak pozostali.

Sieć DHCP została utworzona na routerze Netgear i na każdym komputerze w firmie w sposób identyczny została przeprowadzona konfiguracja grupy roboczej. Na wszystkich innych niż mój komputerach, ten konkretny (na którego zasoby sieciowe nie mogę wejść z mojego) jest widoczny i nie ma problemów z eksplorowaniem jego zasobów. Ten komputer - serwer, po mimo że sieć jest DHCP to przypisałem mu w routerze (dla MAC-a) stałe IP.

Rozwiązaniem tymczasowym danego problemu jest przywracanie systemu z któregoś z poprzednich dni ale na dłuzszą metę takie codzienne przywracanie jest uciążliwe. Po wykonaniu tej czynności mogę eksplorować zasoby sieciowe tego komputera - serwera danych ale do kolejnego wyłączenia/ponownego uruchomienia mojego PC.

Dodatkowo zastanawiające jest to, że ten komputer - serwer, gdy jest widoczny z poziomu mojego PC w eksploratorze to wyświetlane jest tylko jego IP, natomiast identyfikator sieciowy (tutaj GEO) nie. Na innych komputerach jest OK.

Kolejny dziwnym objawem jest to, że po mimo braku widoczności tego komputera - serwera w ekspolatorze mogę go “zpingować” ale tylko po IP (po identyfikatorze sieciowym już nie). A wpisując \ip_tego_komputera_-_serwera w pole Start>Szukaj wyświetla się komunikat: "System Windows nie może użyskać dostępu do \ip_tego_komputera_-_serwera.

Dodatkowa informacja: mój komputer jest widzialny w sieci, i z poziomu innych komputerów można wejść na moje udostępnione zasoby sieciowe. Posiadam dodatkowo zainstalowany “Microsoft Security Essentials” i po skanowaniu nie wykrywany jest żaden wirus, oraz nie posiadam żadnego innego oprogramowania typu firewall.

Próbowałem czyścić komputer oprogramowaniem “CCleaner” ale to nic nie pomogło, stąd moje zapytanie na forum z prośbą o pomoc.

Pozdrawiam.

Sprawdź czy masz uruchomioną usługę systemową rozpoznawania nazw NetBIOS(narzędzia administracyjne->usługi) i czy włączoną w zaawansowanych ustawieniach protokołu TCP/IP dla karty sieciowej którą się łączysz. Ponadto sprawdź w Narzędzia administracyjne->Lokalne ustawienia zabezpieczeń-> czy masz włączone anonimowe wyliczanie kont i udziałów, szyfrowanie komunikacji i takie tam identycznie jak na innych maszynach w firmie.

Ja nie ogarniam za bardzo kaberosów itp. windowsowych spraw w każdym razie Samba linuxa miewa(ła) problemy jeśli się jej wymusi szyfrowanie więc udostępniając coś linuxom trzeba zezwolić na zmniejszone bezpieczeństwo, być może to działa w obie strony.

Ponadto spróbuj uzyskać dostęp do katalogu poprzez mapowanie dysku sieciowego podając IP serwera \IP\katalognaserwerze, “inną” nazwę i hasło użytkownika bo być może Twój komputer próbuje uzyskac dostęp anonimowo jako gość i serwer odrzuca zapytanie.

Być może masz ustawione w systemie(opcje folderów) “proste udostępnianie” a serwer samby wyłączone anonimowe wyszukiwanie udziałów, skoro nie jest w pełni publiczne nie jest nawet widoczne.

Natomiast hasło i nazwę z konkretnego logowania zapamiętał więc przywracając loguje się ale po uruchomieniu ponownie - próbuje łączyć anonimowo lub Twoim loginem i hasłem

Skoro takowego na serwerze brak to i nie masz dostępu!?

Lub jeszcze jedna opcja - masz ustawioną grupę roboczą a powinieneś zalogować się do domeny?

A może zwyczajnie powinieneś zmienić nazwę grupy roboczej zamiast domyślnej?

(ustawienia “tam” gdzie zmienia się nazwę i opis komputera)

Witam

Sorry, że tak późno odpowiadam ale miałem inne zajęcia.

Przede wszystkim dzieki za odpowiedź.

Niestety nic z Twoich rad nie pomogło. Byłem złuszony przywacać system. Teraz co gorsza się “■■■■■ło” całkowicie. Nawet przywracanie systemu nie pomaga. Nie mam dostepu do tego jednego komputera w sieci i koniec. Mam obawy, że będę zmuszony przeinstalować system.

Jedyne co moogę zrobić to pingować IP tego komputera w CMD ale nic poza tym. Permanentnie ten komputer-serwer nie jest widzialny z poziomu Eksploratora mojego komputera i nie mogę przeglądać jego zasobów sieciowych.

Może ktoś życzliwy poradzi coś innego. Może naprawa systemu narzędziem typu ComboFix?

Pozdrawiam.