Problem z wielkością menu /css


(system) #1

Witam!;]

Mam menu w css oto one:

menu {

background: #333;

list-style: none;

margin: 0;

padding: 0;

width: 11em;

}

menu li {

font: 67.5% "Lucida Sans Unicode", "Bitstream Vera Sans", "Trebuchet Unicode MS", "Lucida Grande", Verdana, Helvetica, sans-serif;

margin: 0;

padding: 0;

}

menu a {

background: #333;

border-bottom: 1px solid #393939;

color: #ccc;

display: block;

margin: 0;

padding: 8px 12px;

text-decoration: none;

font-weight:normal;

}

menu a:hover {

background: #2580a2 url("../szablon/hover.gif") left center no-repeat;

color: #fff;

padding-bottom: 8px;

}

w operze wygląda normalnie i jest położone tam gdzie je usadziłem, a explorer zmienia jego wielkość i daje je daleko niżej tak, że psuję wygląd całej stronki:<

może ktoś wie czemu tak jest, jeśli chodzi o wielkość to ustawiłem sobie taką w css i w operze jest świetnie, a explorer tworzy "matrixa"

z góry dzięki i pozdrawiam ;]


(Wiktor 1996 96) #2

Bo IE takie jest zawsze na nim są jakieś błędy.I jeszcze jedno jaką wersję IE używasz.


(system) #3

hmm nawet nie wiem, ale olać ie czy da się coś zrobić by strona wyglądała wszędzie tak samo? coś mi się wydaję, że zadałem pyt. na które znam odpowiedź/;[ :?


(Mariuszs) #4

Zdefiniuj wysokość ramki z menu oraz elementów listy. Zależnie od czcionki może się ona zmieniać. Do szerokości #menu użyj lepiej jednostki w pixelach.


(system) #5

// mogłbyś mi napisać jak to zrobić / css to nie moja specjalność...


(Mariuszs) #6

Dopisujesz:

height: 25px;

Nie używaj wszędzie

padding:0; margin:0;

, zdefiniuj na początku arkusza klauzulę resetującą i to wystarczy:

* {

 padding:0;

 margin:0;

}

(system) #7

* {

padding:0;

margin:0;

}

menu {

background: #333;

list-style: none;

width: 11em;

height: 25px;

}

menu li {

font: 67.5% "Lucida Sans Unicode", "Bitstream Vera Sans", "Trebuchet Unicode MS", "Lucida Grande", Verdana, Helvetica, sans-serif;

}

menu a {

background: #333;

border-bottom: 1px solid #393939;

color: #ccc;

display: block;

text-decoration: none;

font-weight:normal;

}

menu a:hover {

background: #2580a2 url("../szablon/hover.gif") left center no-repeat;

color: #fff;

padding-bottom: 8px;

}

coś poknociłem, jak to ma być?>


(Mariuszs) #8
* {

padding:0;

margin:0;

}


#menu {

background: #333;

list-style: none;

width: 500px;

height: 25px;

}

#menu li {

font: 67.5% "Lucida Sans Unicode", "Bitstream Vera Sans", "Trebuchet Unicode MS", "Lucida Grande", Verdana, Helvetica, sans-serif;

}

#menu a {

background: #333;

border-bottom: 1px solid #393939;

color: #ccc;

display: block;

text-decoration: none;

font-weight:normal;

}

#menu a:hover {

background: #2580a2 url("../szablon/hover.gif") left center no-repeat;

color: #fff;

padding-bottom: 8px;

}

Oczywiście pozmieniaj sobie odpowiednio wymiary ramki #menu.


(system) #9

no nie stety ! problem się nie rozwiązał jest jeszcze gorzej w operze na menu nachodzą się rzeczy usadowione pod nim, a explorer też nie najlepiej .... nie wiem sam już, czy jest możliwość kłucenie się styli bo mam jeszcze jeden css?

-- Dodane 02.06.2009 (Wt) 15:34 --

jak coś to moge dać te drugie css...

dzięki i pozdrawiam;]

-- Dodane 02.06.2009 (Wt) 15:34 --

jak coś to moge dać te drugie css...

dzięki i pozdrawiam;]


(Mariuszs) #10

Daj całość - strony + grafika + css.


(system) #11

http://.....

z góry dziękuję i pozdrawiam....


(system) #12
* { padding:0;margin:0; }

#menu {

	background: #333;

	list-style: none;

	width: 11em;

}

#menu li {

	font: 67.5% "Lucida Sans Unicode", "Bitstream Vera Sans", "Trebuchet Unicode MS", "Lucida Grande", Verdana, Helvetica, sans-serif;

	width: 100%;

}

#menu a {

	background: #333;

	border-bottom: 1px solid #393939;

	color: #ccc;

	display: block;

	text-decoration: none;

	font-weight:normal;

}

#menu a:hover {

	background: #2580a2 url("../szablon/hover.gif") left center no-repeat;

	color: #fff;

	padding-bottom: 8px;

}

Niepotrzebnie masz trzy pliki w css, to tylko wydłuża wczytanie strony. Masz też dużo tych div, założę się że można 1/3 usunąć i napisać kod bardziej optymalnie.