Problem z WIFI. Losowe tracenie połączenia

Witam, ostatnio zostałem zmuszony do wymiany karty wifi w moim PC. Niby wszystko było ok ale po pewnym czasie połączenie wifi zaczęło się zrywać z niewiadomych przyczyn. Co 3 minuty, po 6 godzinach, różnie. Po zerwaniu, żeby się znowu połączyć trzeba odczekać jakieś 30-40 sekund (wyrzuca wtedy, że nie udało się nawiązać połączenia), lecz jeśli włącze winową diagnostykę sieci zanim wyrzuci kompletnie połączenie ale po zniknięciu internetu następuje naprawa ‘czegoś’, restart karty i łączy ponownie od razu. Sygnał oczywiście max. Próbowałem już wyłączać IPv6, ustawiać IP na sztywno, zmieniać różne ustawienia w routerze. Przy 5 GHz dzieje się to samo. Sprawdzałem też na różnych kanałach - to samo. Odznaczone pozwalanie pecetowi na wyłączanie żeby oszczędzać energię. Sterowniki od producenta. Oprogramowanie zainstalowane bądź nie też nie robi różnicy. Stara karta działała bezproblemowo z tym samym routerem na tych samych ustawieniach.

Karta: TP-Link TL-WN751ND z wymienioną anteną na ‘normalną’ a nie patyk.

Windows 7 64bit

Restart karty sieciowej pomaga i połączyc można się od razu.

Może ktoś miał podobny problem.

Sprawdź na fabrycznej antenie.

Pobierz https://www.atheros.cz/atheros-wireless-download.php?chipset=33&system=6 (Click for Download) i wypakuj.

W Menadżerze urządzeń kliknij prawym na kartę TP-Link, Aktualizuj oprogramowanie sterownika…, Przeglądaj mój komputer w poszukiwaniu oprogramowania sterownika, wskaż folder gdzie wypakowałeś sterownik i kliknij Dalej, uruchom ponownie system.

Dlatego też proszę zapoznać się z tym tematem: Poradnik zakładania i edycji tematu

A następnie korzystając z przycisku Edytuj i opcji Użyj pełnego edytora , dokonać korekty tytułu, tak aby konkretnie mówił o problemie.

W przeciwnym razie temat trafi do Kosza.

Po wymianie anteny i zaktualizowaniu sterownika problem ciągle występuje. A już myślałem, że przestanie mnie to irytować.

Czy używasz filtrowania adresów MAC?

Użyłem może 2 razy, ale tylko na określony czas i jeszcze przed wymianą karty. Obecnie filtr MAC jest wyłączony.

Problem wydaje się być rozwiązany, nie rozłączyło mnie ani razu odkąd przełożyłem karte do innego slotu i przerwanie (IRQ) się zmieniło. Dopiero teraz wydaje mi się, że najczęściej rozłączało podczas większego obciążenia karty graficznej a ta miała przypisane to samo IRQ co sieciówka. Jeszcze odczekam pare dni z potwierdzeniem.