Problem z wifi na chipsecie atherosa 5005g


(Fenomen5) #1

MS vista nie łączy sie z sieciami bezprzewodowymi z zabezpieczeniami WEP. Podaje tylko że nie może się podłączyć z nieznanego powodu.

karta to TP-LINK 550 na PCI. Nie ma znaczenia jakie steroniki zapodam sądze, że brakuje wsparcia dla jakiegoś trybu pracy.

Słyszał ktoś może o sterownikach i klient menadżeże co rozwiązuje ten problem?

TP-LINK na stronie ma tylko stery, a atheros (producent chipsetu nic nie ma pod viste).

Mogę nadmienić że sieć bezprzewodowa podczas próby łączenia nie dochodzi nawet do etapu pytania o klucz WEP. A na XP wszystko chodziło Może ktoś pomóc>


(Wolf2300) #2

ten sam problem

drivery visty nie potrafia sie polaczyc z siecia mimo wysokiego sygnalu. pod xp wszystko smiga. proba instalacji driverow od tp linka konczy sie fiaskiem vista twierdzi ze jej drivery sa lepsze i nie pozwala zainstalowac tych tplinkowych ;/ siec zabezpieczona wep wpa wpa2 nie dziala. byc moze na open system pojdzie nie sprawdzalem jednak nawet jesli zadziala to ten tryb mnie nie interesuje ;/

jakies sugestie co z tym zrobic ???

program z tplinka instaluje sie ale jest nieaktywny wiec tak naprawde nie dziala wogole.

Złączono Posta : 16.10.2007 (Wto) 9:33

Witam

Ostatecznie uporałem się z ta karta tp linka. Niestety drivery ze strony tp linka nie działają . tak samo drivery od Microsoftu które intaluja się po zainstalowaniu karty w komputerze. Pomaga dopiero Windows update który sciaga nowsza wersje driverow atherosa. Sterowniki można także ściągnąć ze strony http://www.x-drivers.com/component/opti ... t/id,8090/

Wersja Atheros AR50XX Wireless Vista Driver v.7.3.1.42 to dokladnie ta sama wersja sterownikow ktore instaluja sie po aktualizacji windows update

Nowszych wersji tzn Atheros AR50XX Wireless Vista Driver v.7.3.1.73 I Atheros AR50XX Wireless Vista Driver v.7.3.1.109 jeszcze nie testowalem ale zapewne tez beda dzialac.