Problem z wifi w laptopie

Zacznijmy od tego, ze chodzi mi o laptopa Asus A540L
Nie znam sie na sprzęcie totalnie, ale jakims “magicznym” sposobem komputer nie wyszukuje dostępnych sieci wifi, a połączenia kablowe.
Czy znajdzie sie ktos kto bedzie wiedzial jak to zmienić i bedzie mógł wytłumaczyć komuś nie orientujacemu sie w temacie laptopów?
Z gory dzięki! :slight_smile:

Pobierz.

A czasem nie został wyłączony ze skrótu klawiszowego lub w systemie?

1 polubienie

Czytalam cos o FN i ktoryms z F, ale zaden znie nich nie robil nic z wifi :confused:

1 polubienie

Może jest dedykowany klawisz do wyłączania Wi-Fi / Bluetooth np. w jednym laptopie mam taki obok power.

obraz

Posprawdzam jeszcze wszystkie mozliwe przyciski i dam znac co z tego wyszło

Pod F2 zobacz.

Włączył sie tylko tryb samolotowy
To chyba nie F2 :confused:

Zakładam ze masz zainstalowany Windows 10 , możliwe że Wi-Fi jest wyłączone w ustawieniach.
Ustawienia/Sieć i Internet/Wi-Fi/
Zrzut%20ekranu%20(12)

Gdzie ja znajde wifi :joy:

No to jest niezainstalowany sterownik / wyłączona (np. z menadżera urządzeń) / uszkodzona karta sieci bezprzewodowej?

Windowsowy “Tryb samolotowy” z listy po lewej nie usuwa Wi-Fi.

1 polubienie

Okej, dzięki wszystkim za pomoc, to chyba nie na moje “umiejętności” haha
Oddam w poniedzialek do znajomego ktory sje tym zajmie :stuck_out_tongue:

PPM na znaczek Windows na pasku zadań /Menedżer urządzeń rozwiń Karty sieciowe i daj zrzut ekranu.

1 polubienie

Widać że sterownik nie działa poprawnie. PPM na sterowniku Qualcomm… klik na Właściwości klik na Sterownik klik na Aktualizuj sterownik , klik na Wyszukaj automatycznie… jeśli sam niczego nie znajdzie ,musisz pobrać sterownik z sieci i powtórzyć procedurę ,tym razem wybierając zakładkę Przeglądaj mój komputer… i ręcznie dajesz mu namiary na pobrany wcześniej sterownik.
Sam sterownik pobierz najlepiej ze strony producenta laptopa.

1 polubienie

Wyniki moich walk

Taki komunikat wyskakuje zazwyczaj po uruchomieniu Wyszukaj automatycznie , jak pobierzesz wcześniej sterownik i podasz mu ścieżkę instalacji powinno zaskoczyć.

To co wrzuciłam wyżej. obraz

Kolejny Asus i znowu problemy z wifi masakra. Jak coś pomaga wywalenie sterownika i zainstalowanie najnowszego. Nie mam pojęcia co jest przyczyną ale za jakiś czas znowu przestanie działać i trzeba będzie akcje powtórzyć. Jak by co nie tylko w tym modelu już to widziałem… Z tego co pamiętam to raz musiałem też sieciówkę odinstalować i zainstalować z nowszym sterem oprócz wifi.