Problem z Windows Installer 3.1


(w32.sasser) #1

Nie mogę zainstalować Windows Installer 3.1. Próbowałem na różne sposoby i niestety nie daje się. Gdy włączę "Aktualizacje automatyczne" to oczywiście od razu chce instalować ten pakiet. I niestety nie udaje się go zainstalować. Pojawia się tylko informacja, że "Instalacja się nie powiodła" a dalej proszę zrestartować komputer i ponowić instalację. Ale mogę tak się pewnie bawić w kółko, bo ciągle to samo. Wyłączyłem "Aktualizacje automatyczne" i próbowałem zainstalować go z AutoPatchera. Tu sytuacja trochę inna :smiley: Instaluje i pojawia się komunikat, że instalacja zakończona pomyślnie, ale tylko tyle :frowning: bo po restarcie znowu to samo, czyli Windows Installer 3.1 się nie zainstalował. Próbowałem w trybie awaryjnym i też to samo. Przywracanie systemu mam wyłączone. SP2 zainstalowany. Przez to, że nie mogę zainstalować tego nieszczęsnego Windows Installer'a 3.1, to nie mogę też zainstalować niektórych poprawek do systemu. Ogólnie system pracuje bardzo dobrze i stabilnie, ale drażni mnie ten problem z Windows Installer 3.1 i brak kilkunastu poprawek.


(Tomek Zamlynny) #2

czy masz włączone usługe Instalator Windows oraz Usługi inteligientnego transferu w tle


(w32.sasser) #3

Usługę Instalator Windows ma ustawioną w trybie “Ręczny”, natomiast Usługa inteligentnego transferu w tle jest wyłączona.


(Tomek Zamlynny) #4

włącz na utomatyczny

uruchom ja i daj na utomatyczny i wtedy aktualizacja


(w32.sasser) #5

Nic to niestety nie dało. Sytuacja jest identyczna. Ciągle mam ten sam komunikat: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/tcg … 0dkv7.html

Złączono Posta : 13.12.2005 (Wto) 14:56

Dodam jeszcze, że próbowałem zainstalować Windows Installer’a 3.1 ręcznie, tzn. ściągnąłem plik WindowsInstaller-KB893803-v2-x86 i też niestety się nie chciał zainstalować. Cały proces instalacji dołączam na screenach:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/usu … qa740.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/k9e … 474h3.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ra4 … 1f6zv.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/s3p … d7zni.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ino … fkgvj.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/iuk … 5vs3h.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cz8 … vus5z.html

Potem następuje restart kompa i tyle.


(Taddek8) #6

Start /Uruchom i po kolei te komendy:

regsvr32 wuaueng.DLL

regsvr32 qmgr.DLL

regsvr32 qmgrprxy.DLL

powinno pomóc,na pewno pomaga gdy wogóle nie chce uruchomić sie winupdate


(w32.sasser) #7

O to chodzi, że WU uruchamia się i działa. Ściąga te uaktualnienia, ale nie chcą się one niestety zainstalować. Próbowałem już też takich komend:

regsvr32 initpki.dll

regsvr32 jscript.dll

regsvr32 cryptdlg.dll

regsvr32 msxml.dll

regsvr32 oleaut32.dll

regsvr32 softpub.dll

regsvr32 wintrust.dll

regsvr32 vbscript.dll

Nic to też nie dało niestety :frowning: Po prostu wszystko jest Ok do momentu instalacji, a dalej już się niestety nie instaluje. :frowning:

Ale dzięki za radę :slight_smile: Pozdrawiam!!

Złączono Posta : 15.12.2005 (Czw) 15:57

Ufff… Zainstalowałem Windows Instalera 3.1!!

Powiem krótko, może się przyda dla kogoś, kto spotka się z takim samym problemem. Skorzystałem z opisu problemu na stronie http://support.microsoft.com/default.as … ;pl;319624

Jest tam opisanych 5 metod rozwiązania tego problemu. Ja skorzystałem ze wszystkich pięciu metod, potem restart kompa oczywiście i po restarcie już bez problemów zainstalował się Windows Instaler 3.1 Po tej instalce oczywiście zainstalowały się bez problemów wszystkie aktualizacje systemu. :mrgreen: