Witam, zmagam się od jakiegoś czasu z pewnym problemem. Otóż kiedy WinUpdate sprawdza mi aktualizacje, wyskakuje błąd 0x80070424 (to bodajże błąd firewalla). Kiedy sprawdzałem w Usługach czy czasem coś tam się nie porobiło, to jest czy WinUpdate się nie wyłączył albo BITS przestał działać, okazało się że Windows Update tam nie widnieje, jedynie jest tam Windows Update Medic Service ale wiem jedynie że ta usługa łata problemy w (istniejącym) WinUpdate.
Bardzo potrzebuję pomocy ponieważ mam aktualnie wersję 20H2, a potrzebuję sobie już zaktualizować komputer do wersji 21H1. Oczywiście komputer posiada licencję cyfrową.
Dodam tylko że wcześniej występował też taki błąd, od 20 listopada nie miałem aktualizacji do jakoś bodajże lutego (?) nie pamiętam dokładnie, wszystko działało cacy a potem znów padło. Poszukuję info na ten temat od półtora tygodnia, nadal nic. Robiłem już 2 resety do stanu początkowego (łącznie z tym pierwszym po którym wszystko działało tj ten robiony w lutym czy marcu wyszły 3 resety) i po każdym to się wyświetlało.
Poniżej załączam screeny oraz logi z FRST.
Proszę o pomoc do 7 dni, bardzo pilnie.
Screeny:
Wykonaj pendrajwa instalacyjnego (MS Media Creation Tool) z wersją 21H1 (czyli najnowszą), https://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=691209
Otwórz tego pendrajwa w działającym systemie i uruchom normalnie z pliku „setup.exe”. Dalej postępuj tak, jak prowadzi kreator. Nastąpi bezstratne nadpisanie systemu. W przypadku niepowodzenia system cofnie zmiany.
Właśnie tego potrzebowałem, tyle że mam jedno pytanie: chociaż to wiem to jednak: czy przy instalacji z ISO nawet przy zaznaczonym zachowaniu plików nie usunie mi tych plików?
Dzięki, i mam jeszcze dwa pytania: czy potrwa to mniej więcej tyle ile normalna aktualizacja zbiorcza czy z zamienianiem plików systemu i odświeżaniem bootlogu to potrwa więcej? i czy da się jakoś naprawić to że nie wyświetlają się winupdate i windefender jako usługi (chodzi mi o to czy da się jakoś je zainstalować)?
Potrwa podobnie długo czyli nawet 1,5 h na HDD, bo mechanizm nie ogarnia, że posiadasz 2004, 20H1 lub 21H1 gdzie aktualizacja to zmiana kosmetyczna trwająca do 15 min z wolnym HDD.
Mam SSD, to będzie jakoś pół godzinki-45 minut (z tempem mojego dysku może nawet godzina tak szacuję). Dzięki za pomoc, jak się uda to odpiszę że działa i zaznaczę jako rozwiązanie dla innych użytkowników.
Pobierz ten plik i zapisz w katalogu z FRST, tzn. C:\Users\ganon\OneDrive\Pulpit fixlist.txt (6,5 KB) „Plik naprawczy został utworzony tylko dla Ciebie, nie należy go stosować na innym komputerze”
Uruchom FRST i kliknij Napraw, program wyłączy niepotrzebne procesy, zrobi Punkt Przywracania i zacznie pracę.