Problem z Windows XP - system się nie zamyka


(Przemock) #1

Wiem, że ten problem był już wiele razy na forum, ale nie znalazłem rozwiązania. Otóż jak zamykam system to raz się zawiesi na planszy "trwa zapisywanie ustawień", innym razem "trwa zamykanie systemu windows", a czasem nawet się ekran "trwa wylogowywanie" nie pokazuje, znikają tylko ikony i pasek start i system wisi z czystą tapetą. Już naprawdę nie wiem co robić, jest denerwujące, muszę system wyłączać ręcznie, czasem przy następnym starcie włączy się scandisk, czasem nie. Dodam, że zaawansowane zarządzanie energią mam włączone. Mam nadzieję że ktoś potrafi mi pomóc :slight_smile:


(zagorskid) #2

Wrzuć loga z Hijacka 8)


(JNJN) #3

Nieraz ten problem robi program ad-aware lub antywirus.

Jak masz odinstaluj i zobacz co się dzieje.


(Przemock) #4
Logfile of HijackThis v1.99.1

Scan saved at 12:09:07, on 2005-08-30

Platform: Windows XP Dodatek SP. 1 (WinNT 5.01.2600)

MSIE: Internet Explorer v6.00 SP1 (6.00.2800.1106)


Running processes:

C:\WINDOWS\System32\smss.exe

C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe

C:\WINDOWS\system32\services.exe

C:\WINDOWS\system32\lsass.exe

C:\WINDOWS\system32\svchost.exe

C:\WINDOWS\System32\svchost.exe

C:\WINDOWS\Explorer.EXE

C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe

C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\aswUpdSv.exe

C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashServ.exe

C:\PROGRA~1\ALWILS~1\Avast4\ashDisp.exe

C:\Program Files\Zone Labs\ZoneAlarm\zlclient.exe

C:\Program Files\AutoConnect\AutoConnect.exe

C:\WINDOWS\system32\ZONELABS\vsmon.exe

C:\Program Files\SAGEM\SAGEM F@st 800-840\dslmon.exe

C:\Program Files\foobar2000\foobar2000.exe

C:\Program Files\Gadu-Gadu\gg.exe

C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe

E:\Programz\hijackthis\HijackThis.exe


R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = 

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Local Page = 

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza

O2 - BHO: AcroIEHlprObj Class - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\Adobe\Acrobat 5.0 CE\Reader\ActiveX\AcroIEHelper.ocx

O2 - BHO: (no name) - {53707962-6F74-2D53-2644-206D7942484F} - C:\Program Files\Spybot - Search & Destroy\SDHelper.dll

O2 - BHO: IeCatch2 Class - {A5366673-E8CA-11D3-9CD9-0090271D075B} - C:\PROGRA~1\FLASHGET\jccatch.dll

O3 - Toolbar: &Radio - {8E718888-423F-11D2-876E-00A0C9082467} - C:\WINDOWS\System32\msdxm.ocx

O4 - HKLM\..\Run: [avast!] C:\PROGRA~1\ALWILS~1\Avast4\ashDisp.exe

O4 - HKLM\..\Run: [Zone Labs Client] C:\Program Files\Zone Labs\ZoneAlarm\zlclient.exe

O4 - HKCU\..\Run: [AutoConnect] C:\Program Files\AutoConnect\AutoConnect.exe

O4 - Global Startup: DSLMON.lnk = C:\Program Files\SAGEM\SAGEM F@st 800-840\dslmon.exe

O8 - Extra context menu item: Ściągnij przy pomocy FlashGet'a - C:\Program Files\FlashGet\jc_link.htm

O8 - Extra context menu item: Ściągnij wszystko przy pomocy FlashGet'a - C:\Program Files\FlashGet\jc_all.htm

O9 - Extra button: (no name) - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_01\bin\npjpi150_01.dll

O9 - Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_01\bin\npjpi150_01.dll

O9 - Extra button: FlashGet - {D6E814A0-E0C5-11d4-8D29-0050BA6940E3} - C:\PROGRA~1\FLASHGET\flashget.exe

O9 - Extra 'Tools' menuitem: &FlashGet - {D6E814A0-E0C5-11d4-8D29-0050BA6940E3} - C:\PROGRA~1\FLASHGET\flashget.exe

O16 - DPF: {6414512B-B978-451D-A0D8-FCFDF33E833C} (WUWebControl Class) - http://update.microsoft.com/windowsupdate/v6/V5Controls/en/x86/client/wuweb_site.cab?1124189437696

O17 - HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{1C9D2776-ADCA-4258-8F8D-3FAF81B11220}: NameServer = 194.204.152.34 217.98.63.164

O17 - HKLM\System\CS1\Services\Tcpip\..\{1C9D2776-ADCA-4258-8F8D-3FAF81B11220}: NameServer = 194.204.152.34 217.98.63.164

O23 - Service: avast! iAVS4 Control Service (aswUpdSv) - Unknown owner - C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\aswUpdSv.exe

O23 - Service: avast! Antivirus - Unknown owner - C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashServ.exe

O23 - Service: avast! Mail Scanner - Unknown owner - C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashMaiSv.exe" /service (file missing)

O23 - Service: avast! Web Scanner - Unknown owner - C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashWebSv.exe" /service (file missing)

O23 - Service: InterBase Guardian (InterBaseGuardian) - Borland Software Corporation - C:\Program Files\Borland\InterBase\bin\ibguard.exe

O23 - Service: InterBase Server (InterBaseServer) - Borland Software Corporation - C:\Program Files\Borland\InterBase\bin\ibserver.exe

O23 - Service: NVIDIA Display Driver Service (NVSvc) - NVIDIA Corporation - C:\WINDOWS\System32\nvsvc32.exe

O23 - Service: TrueVector Internet Monitor (vsmon) - Zone Labs, LLC - C:\WINDOWS\system32\ZONELABS\vsmon.exe

(squeet) #5

Oprócz loga poczytaj jeszcze ten temat:

:arrow: http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic ... highlight=


(pysiu) #6

http://wss.pl/frmThread.aspx?tid=13005 zajrzyj tu moze pomoze ci to


(Przemock) #7

Zastosowałem z tych porad to czego jeszcze nie próbowałem, czyli uruchomić chkdsk z konsoli odzyskiwania, naprawił jakieś błędy. Było też coś tam wspomniane o wymuszeniu ACPI podczas instalacji systemu, ale jako że niedawno robiłem format, nie uśmiecha mi się ponowna instalacja systemu.

Po sprawdzeniu dysku chkdsk i uruchomieniu windy, system ładnie się zamknął, komp się wyłączył, ale jak uruchomiłem znów windę i chciałem zamknąć, zatrzymało się na planszy trwa zamykanie systemu windows, niby zasilanie zostało odcięte, było słychać charakterystyczny dzwięk, ale komp się nie wyłączył. :evil:


(squeet) #8

Czyli jakieś błędy na dysku... Kojarzysz, od kiedy to się dzieje? Czy zainstalowałeś coś a później taki zonk...?


(JNJN) #9

Zobacz jeszcze to.

http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=29728#faq6

Sprawdziłeś czy masz ad-aware i avast lubił robić taki problem.


(Przemock) #10

W sumie to dzieję się tak odkąm mam internet, wcześniej nie miałem takich problemów. Już w sumie od roku staram się ten problem rozwiązać, raz się komp wyłącza, raz nie... Przez jakiś czas dałem już sobie z tym spokój, ale stwierdziłem ostatnio, że musi być jakieś rozwiązanie tego problemu... Czy jest możliwe żeby to było wina np. Zone Alarm lub Avast? Bo nie chciałbym rezygnować z tych programów.


(squeet) #11

Poczytaj link, który podał kolega JN

Odinstaluj Avasta i zobacz...


(Przemock) #12

Jeśli chodzi o avast to używam, ale jak miałem mks-vir to było to samo


(squeet) #13

Generalnie system nie chce się zamykać, gdy na dysku są jakieś błędy... Widzisz, zrobiłeś chkdsk i było ok za 1 razem...

Później już nie - więc coś musi być nie tak...

Mówisz od zawsze, kiedy masz neta?

Odłącz Neostradę i zobacz


(Przemock) #14

Oto co zauważyłem stosując wasze rady:

  1. Odinstalowanie avasta nic nie dało (komp się nie wyłącza)

  2. Przy odinstalowanym avascie i odłączonym modemie komp wyłączył się poprawnie 3x pod rząd

  3. Przy zainstalowanym avascie i odłączonym modemie komp się nie wyłączył.

I teraz nie wiem, co stanowi problem, czy modem, czy avast. Ewentualnie prosiłbym o polecenie mi dobrego darmowego antywira.


(JNJN) #15

A ja jeszcze spytam jak tam stery do płyty głównej - szczególnie VIA,jak VIA zastosuj pakiet sterów 4.49.


(Przemock) #16

Zainstalowałem, ale nie pomogło :frowning:


(squeet) #17

No to w takim razie odinstaluj Avasta! i podepnij neo - zobacz wtedy...


(Przemock) #18

tak zrobiłem... komp się wyłączył, ale tylko raz... i teraz nie wiem, czy instalować znowu avasta, bo chyba sam Zone Alarm nie stanowi wystarczającej ochrony... a może polecacie innego antywira?

P.S. Przy odinstalowanym avascie i odłaczonym modemie komp się również nie wyłącza... Ale zauważyłem, że bez avasta komp już nie wiesza na "trwa zapisywanie ustawień", tylko zawsze jest plansza "trwa zamykanie systemu windows", później słychać dzwięk charakterystyczny odcinania zasilania, po którym zawsze komp się powinien wyłączyć, ale się nie wyłącza...


(squeet) #19

odłącz Neo

Wyczyść rejestr:

jv16 PowerTools + spolszczenie

A tutaj jak użyć:

:arrow: http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic ... 967#288967

Ponów chkdsk /r z konsoli odzyskiwania

I zaobserwuj, co się dzieje...


(Przemock) #20

Po raz kolejny system zwiesił mi się na trwa zapisywanie ustawień...

Poddaję się, nic nie przynosi efektów, niczego nie można wykluczyć...

Dzięki za rady, jakby ktoś miał jakiś pomysł będę wdzięczny...