#1 27 Paź 2018 10:09
Cześć! Jakieś trzy tygodnie temu kupiłem nowego laptopa z windows 10 i zainstalowałem obok niego linuxa. Windows od samego początku chodził dosyć wolno i wolniej się uruchamiał, co najprawdopodobniej było spowodowane masą oprogramowania firmowego dołączonego do laptopa, więc postanowiłem go zainstalować na nowo. Wczoraj po sformatowaniu dysku zainstalowałem system i po uruchomieniu już chodził szybciej. Chciałem zainstalować sterowniki ze strony producenta, ale dziwne było to, że znacznej części sterowników nie dało się zainstalować, więc zainstalowałem aktualizacje wraz ze sterownikami z przez windows update. Po próbie instalacji sporej części programów też wyskakują błędy, np. w FireFoxie “can not create temp folder archive”, avaście “the stub cannot run installer/updater executable”, python w ogóle nie odpalał, ale po uruchomieniu jako administrator udało się zainstalować. Po pierwszej aktualizacji uruchomiłem jeszcze raz windows update, aby zobaczyć czy również wszystko się zainstalowało, bo wtedy również wywalało błędy przy instalacji sterowników, ale jednak się zainstalowały. W windows update pisze, że oprogramowanie jest nieaktualne, po wciśnięciu sprawdź aktualizacje niczego nie znajduje i nic nie znajduje i dalej oprogramowanie jest nie aktualne. Nie wiem czy ta informacja okaże się pomocna, ale podczas instalacji systemu sformatowałem tylko partycje windowsową, linuksową i mbr, partycji esp i recovery nie ruszałem. Dodam także, że ubuntu chodzi normalnie.