Problem z windowsem na dysku ssd

Witam

Wczoraj sobie zauważyłem taki filmik na yt https://www.youtube.com/watch?v=KMveDrotZVY .Zrobiłem to co tam i teraz wolniej uruchamia mi się system na dysku ssd i chyba gorzej gry chodzą. Dało by się cofnąć te ustawienia ? Próbowałem wszystkie opcje znowu zaznaczyć ,ale to nic nie daje.I czy jest możliwość cofnięcia ustawień do fabrycznych ? na ssd mam zainstalowany tylko system ,a gry na hdd i chodzi mi też ,aby od nowa ich nie pobierać .

Masz zrobiony punkt przywracania systemu przed wprowadzeniem tych porad od czapy? Mity optymalizacji krążą po sieci od lat. Współcześnie w Windowsie nie trzeba praktycznie niczego zmieniać w ustawieniach oprócz standardowego czyszczenia dysku (ccleaner, systemowy sprzątacz). Jak masz combo ssd + hdd to jedynie możesz przenieść pagefile.sys na dysk HDD. Defragmentacja jest zbędna. Nic nie da kopa systemowi, a wyłączanie zbędnych usług, telemetrii etc. tylko pogorszą jakość działania systemu.

Zawsze możesz ZRESETOWAĆ ustawienia systemu (z zachowaniem danych) w opcjach:

A wiesz co to jest kopia zapasowa systemu? Resetowanie systemu do stanu początkowego nie zawsze działa prawidłowo i trwa dłużej niż postawienie systemu na nowo. Przywrócenie systemu z kopii zapasowej trwa 10 - 20 min pod warunkiem, że na dysku C: masz tylko system i programy natomiast gry, dokumenty i inne dane masz na innym dysku/partycji (raczej zalecany jest inny fizyczny dysk). Na DB jest kilka programów do wyboru nawet darmowych i do celów domowych są całkowicie wystarczające. Osobiście zawsze robię pełną kopię systemu tuż przed comiesięczną wtorkową aktualizacją. Jak coś pójdzie nie tak w parę minut mam wszystko jak było.

Właśnie nie mam zrobionego punktu przywracania systemu .

A jak zresetuje system do stanu początkowego z zachowaniem plików to i tak mi je usunie

To Ci usunie WSZYSTKO(!) poza plikami osobistymi, zawartymi w C:\Użytkownicy\User…
PS. Ten “poradnik”, o którym piszesz na początku, to powinien być zakończony słowami: “A teraz, drodzy użytkownicy Win10, możecie przejść spokojnie do reinstalacji systemu”. :joy:

Ale oprogramowanie zostanie usunięte.:stuck_out_tongue_winking_eye:

Szukasz w złym miejscu.

Dobra chyba się uda cofnę do piątku i zobaczę :slight_smile:

Nauczyłeś się chociaż aby nie grzebać gdy działa dobrze bo można pogorszyć?
Jeżeli jesteś taki skory do robienia tego co na filmikach w YT polecam “epic fail”.
Sporo pomysłów na zagospodarowanie wolnego czasu.

No i po przywróceniu systemu wszystko śmiga :smiley: Komputer się uruchamia w 8s ,a przedtem w 30s. Dziękuje wszystkim za pomoc :+1: