Wczoraj sobie zauważyłem taki filmik na yt https://www.youtube.com/watch?v=KMveDrotZVY .Zrobiłem to co tam i teraz wolniej uruchamia mi się system na dysku ssd i chyba gorzej gry chodzą. Dało by się cofnąć te ustawienia ? Próbowałem wszystkie opcje znowu zaznaczyć ,ale to nic nie daje.I czy jest możliwość cofnięcia ustawień do fabrycznych ? na ssd mam zainstalowany tylko system ,a gry na hdd i chodzi mi też ,aby od nowa ich nie pobierać .
Masz zrobiony punkt przywracania systemu przed wprowadzeniem tych porad od czapy? Mity optymalizacji krążą po sieci od lat. Współcześnie w Windowsie nie trzeba praktycznie niczego zmieniać w ustawieniach oprócz standardowego czyszczenia dysku (ccleaner, systemowy sprzątacz). Jak masz combo ssd + hdd to jedynie możesz przenieść pagefile.sys na dysk HDD. Defragmentacja jest zbędna. Nic nie da kopa systemowi, a wyłączanie zbędnych usług, telemetrii etc. tylko pogorszą jakość działania systemu.
Zawsze możesz ZRESETOWAĆ ustawienia systemu (z zachowaniem danych) w opcjach:
A wiesz co to jest kopia zapasowa systemu? Resetowanie systemu do stanu początkowego nie zawsze działa prawidłowo i trwa dłużej niż postawienie systemu na nowo. Przywrócenie systemu z kopii zapasowej trwa 10 - 20 min pod warunkiem, że na dysku C: masz tylko system i programy natomiast gry, dokumenty i inne dane masz na innym dysku/partycji (raczej zalecany jest inny fizyczny dysk). Na DB jest kilka programów do wyboru nawet darmowych i do celów domowych są całkowicie wystarczające. Osobiście zawsze robię pełną kopię systemu tuż przed comiesięczną wtorkową aktualizacją. Jak coś pójdzie nie tak w parę minut mam wszystko jak było.
To Ci usunie WSZYSTKO(!) poza plikami osobistymi, zawartymi w C:\Użytkownicy\User…
PS. Ten “poradnik”, o którym piszesz na początku, to powinien być zakończony słowami: “A teraz, drodzy użytkownicy Win10, możecie przejść spokojnie do reinstalacji systemu”.
Nauczyłeś się chociaż aby nie grzebać gdy działa dobrze bo można pogorszyć?
Jeżeli jesteś taki skory do robienia tego co na filmikach w YT polecam “epic fail”.
Sporo pomysłów na zagospodarowanie wolnego czasu.