Problem z Windowsem XP

Witam,

zmieniłem ostatnio płytę główną. Mam do niej też nową kartę sieciową. Tutaj zaczyna się problem, mam oryginalnego Windowsa XP. Postanowiłem go zainstalować, bo wcześniej korzystałem z Linuxa. Po udanej instalacji mam problem z nawiązaniem połączenia sieciowego. Na Linuxie bez problemu się udało po DHCP, ale niestety tutaj nie ma bata. Mam router, D-Link DI-604. Na drugim komputerze, na którym mam Windowsa Vistę, który łączy się bez problemu. Laptop z XP podobnie. Jak nawiązać połączenie z tamtego komputera?

Z góry dziękuję za pomoc.

Sprawdź dokładnie ustawienia połączenia sieciowego i podaj więcej szczegółów.Sprawdź menadżerze urządzeń czy widzi kartę sieciową i czy ruter ją widzi.Może pomoże restart rutera.Ale najpierw sprawdż ustawienia w systemie.Czy ip jest automatycznie.Sprawdż zapore czy nie blokuje rutera

Widzi kartę system i ruter. Restartowałem. IP automatyczne, zapora wyłączona więc nie blokuje.

szkodzikPL ,

Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty - proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.

A sprawdzałeś bezpośrednio połączonym kablem sieciowym?Nie przez ruter?

Jesli sprawdziłeś menadżer urządzeń i jest tam karta prawidłowo zainstalowana to OK…

Piszesz że pozostałe kompy łączą sie bez problemu zobacz więc jaki mają adres ip,maske,dhcp i bramę,następnie ustaw na tak samo dhcp i bramę i ip z tej samej puli adresowej,

przejdż do Moje miejsca sieciowe - następnie do Konfiguruj sieć w domu lub w małej firmie,jako grupa robocza daj nazwe jaką masz na pozostałych kompach.