Problem z WinShell (LaTeX)

Witam, piszę projekt na studia, mam do przepisania kilka stron książki. Podczas próby kompilacji do .pdf wyskakują trzy błędy :

Wrzucam wszystkie komunikaty

Niby problemu nie ma ponieważ tekst się kompiluje poprawnie lecz doktor zażyczyła sobie abym jej wysłał wszystko (pdf, plik tex i tak dalej) więc wypada aby wszytko grało, wrzucam cały kod źródłowy:

Dziękuje z góry za pomoc i przepraszam za ewentualne błędy :slight_smile:

W klasie book  rozmiar fontu przyjmuje sie na 10, 11 lub 12 pt.  Zadeklarowałaś 5pt czyli wielkość niestandardową. Nie może ona tam się znajdować.

Wstaw w preambule dokumentu \usepackage{showframe}, uzyskasz obraz gdzie linie wychodzą po za deklaracje

linia 47 linia tekstu zbyt szeroka, aby zmieścić się w jednej linii, program próbuje bezskutecznie złamać ją informacja odnosi się do linii powyżej

jeden błąd powoduje przepełnienie drugiego bloku informacja w lini 58

Niestety nic nie pomaga, a linia 47 musi być taka ponieważ to wzór matematyczny ale i tak dziękuje za pomoc :slight_smile:

wstaw podział wzoru w linii

\begin{equation*}
\begin{split}
\frac{1}{z-\zeta_{n+k}}+\frac{1}{z-\zeta_{2n}}=\frac{1}{z-e^{\frac{kn}{n}t}}+\frac{1}{z-e^{-\frac{kn}{n}t}}= \
\frac{2z-2cos\frac{kn}{n}}{z^2-2zcos\frac{kn}{n}+1} (k=1,2,…n-1).
\end{split}
\end{equation*}

w linii z underfull /hbox usuń \

Błąd (90) wynika z użycia liter w trybie matematycznym przy kodowaniu utf8.  Rozwiązaniem jest użycie znacznika \text w trybie matematycznym. Czyli u Ciebie powinna być to tak napisane $\text{u}\neq\text{k}$.

Czasami trzeba dodać dodatkowo oddzielnie pakiet amstext. Jest on jednak częścią pakietu amsmath i może nie być wymagana dodatkowa deklaracja.

W załączniku spkowana praca, która kompiluje sie  problemów. Sprawdzałem w środowisku  miktex i texlive.

cwiczenie.zip

Dzięki wam wszystkim wszytko pomogło, już nie mam żadnego błędu :slight_smile: