mam problem z wirusem rodzaju zakraplacz. jestem na tym forum nowa, zarejestrowałam się bo potrzebuję pomocy, jestem kompletnie zielona i nie wiem co robić, liczę, że tu ktoś coś zaradzi.
ściągałam z aresa plik, po otworzeniu go avast wykrył, że to wirus… zakraplacz. oddałam plik do kwarantanny, potem usunęłam ten plik. nie wiem, co dalej. głupie pytanie, ale jestem kompletnie zdezorientowana w tym temacie - czy teraz jest już w porządku, czy powinnam coś jeszcze zrobić? nie chcę, żeby zainfekował mi inne pliki.
przeskanowałam komputer programem spybot i malwarebytes - nie znalazły nic zarażonego.
proszę, pomóżcie. z góry dziękuję za pomoc z moim problemem
Zrestaruj komputer,jeśli się znowu pojawi daj log z narzędzia OTL.Pytam tak na wszelki wypadek…aktualizowałaś MBAM przed skanowaniem ? Dziś pojawiła się nowa wersja Avasta…zaktualizuj go.
Pokazujesz dwa wynikowe logi OTL.txt + Extras.txt.
Na Windows Vista i 7 uruchamiamy programy z menu “Uruchom jako Administrator”.
Przed uruchomieniem powyższych narzędzi odinstaluj (jeśli posiadasz) wszelkie programy tworzące wirtualne napędy (Daemon Tools, Alcohol itp.) oraz usuń instalowany przez nie sterownik SPTD narzędziem SPTDInst z opcji Uninstall (jeśli będzie zszarzałe to OK).
Zawartość logów wklejasz na http://wklej.org/ a w poście dajesz link.
przepraszam, za długą nieobecność i że nie dałam odpowiedzi, ale przez pewien czas nie miałam dostępu do komutera, mam nadzieje że ktoś mi jeszcze odpowie.
wklejam log, proszę, powiedzcie czy wszystko jest już w porządku, a jeśli nie to co i co mogę dalej robić, jak działać? czekam na instrukcje…
Uruchom OTL i w okno (Własne opcje skanowania/Script)wklej:
Kliknij w Wykonaj Skrypt.Zatwierdź restart komputera. Zapisz raport, który pokaże się po restarcie. Następnie uruchom OTL ponownie, tym razem kliknij (Skanuj).