Problem z włączeniem komputera - działa tylko tryb awaryjny


(asia_) #1

Witam

Mam problem z włączeniem komputera, Windows się zaczyna uruchamiać, następnie pojawia się czarny ekran i komputer restartuje się, mogę go włączyć tylko w trybie awaryjnym no ale tak się nie da pracować. Rano wszystko było ok, potem się zawiesił a jak go zresetowałam to już się zrywa. Chwilę zanim tak się stało miałam problem z dźwiękiem, tzn komputer nie odtwarzał dzwięku ani w filmach ani w Winampie, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.

Bardzo proszę o pomoc, co mogę robić żeby to naprawić?

Mam system XP, w razie potrzeby podam inne dane.


(Cosik Ktosik) #2

Możesz na początek przywrócić system.

Po włączeniu komputera wciśnij klawisz F8, przed rozpoczęciem ładowania systemu. Następnie:

  • wybierz tryb awaryjny z wierszem polecenia.

  • wybierz system operacyjny, jeżeli Masz ich więcej.

  • Zaloguj się do systemu na konto z uprawnieniami administratora.

  • Wpisz c:\windows\system32\restore\rstrui.exe , gdzie na dysku C jest zainstalowany XP.

  • Przywróć do czasów sprzed awarii.

To samo wykonasz poprzez, menu start->wszystkie programy->akcesoria->Narzędzia systemowe->przywracanie systemu.

Jak nie pomaga. wejdź do panelu sterowania->system->zaawansowane->uruchamianie i odzyskiwanie->ustawienia->odznacz automatyczny restart po awarii. Włącz komputer w trybie normalnym. Powinien wyskoczyć bluescreen. Napisz na forum, jaki kod błędu został wygenerowany oraz jaką podano przyczynę.

Aby dowiedzieć się więcej, czego dotyczył bluescreen, odczytaj plik DMP w trybie awaryjnym. Zrób to wg tej instrukcji :arrow: Klik

Daj raport na forum wg tych zasad :arrow: viewtopic.php?f=16&t=253052

Sprawdź teraz, czy są jakieś pliki DMP.


(niezDarek) #3

możesz także włączyć przywracanie systemowe i przywrócić do stanu kiedy działał system


(asia_) #4

ok a więc tak: przywracanie systemu nie pomaga, na bluescreenie wyskoczyła informacja: Wydaje się że przyczyną problemu jest następujący plik: nv4_disp.

Pliki minidump byłytrzy, w dwóch na końcu była informacja:

Probably caused by ntoskrnl.exe

w trzecim Probably caused by nv4_mini.sys.

Oto log: http://wklejto.pl/11778

Mam nadzieję że wszystko dobrze zrobiłam.


(Cosik Ktosik) #5

A zatem w trybie awaryjnym odinstaluj poprzez Dodaj/Usuń programy, sterowniki NVidii.

Spróbuj następnie uruchomić system w trybie normalnym. Napisz jaką posiadasz kartę graficzną.

PS A log miał być z tego: http://forum.purepc.pl/FAQ-f8/Debugger- ... try1167930


(asia_) #6

odpalił się w trybie normalnym :slight_smile:

po zmianie rozdzielczości nie wyłączył się (znaczy się udało mi się przywrócić ikony i ogólnie cały wygląd do "normalnych" rozmiarów)

kartę mam NVIDIA GeForce FX5200

Log tak myślałam że z tamtego programu ale nie umiałam go wkleić, tego wyniku co wyskakiwał nie mogłam zapisać ani skopiować.

Co dalej, mam instalować na nowo sterowniki?


(impassive) #7

Tak, najlepiej najnowszą wersję ze strony www.nvidia.com.


(Cosik Ktosik) #8

Ja tam najnowszych bym nie polecał. One nawet mogą nie obsługiwać tej karty. Spróbuj zainstalować wersję :arrow: 56.72.


(impassive) #9

Najnowsze sterowniki do tej karty nie obsługują tej karty?


(niezDarek) #10

no niestety wg. producenta nie obsługują tej karty dopiero od serii 6 a ty masz 5, zainstaluj te co podał cosik_ktosik , bo są dość dobrze sprawdzone prze użytkowników i mało kto się skarży


(asia_) #11

tryb normalny się nei odpala, wyskakuje bluescreen, odpala się ostatnia działająca konfiguracja ale wtedy chyba nie działają te sterowniki i wyskakuje kreator znajdowania nowego sprzętu i chce instalować oprogramowanie dla kontrolera wideo


(niezDarek) #12

po prostu anulujesz znajdowanie i instalujesz te sterowniki które podał cosik_ktosik , i powinno wszystko działać


(asia_) #13

no właśnie tak się dzieje po zainstalowaniu sterowników


(niezDarek) #14

wcześniej spróbuj wyczyścić rejestr ze zbędnych wpisów


(asia_) #15

Po wyczyszczeniu rejestru komputer odpala się w trybie normalnym.

Po zainstalowaniu sterowników tryb normalny nie odpala się, wyskakuje bluescreen wskazując przyczynę problemu nv4_disp


(Olixxx94) #16

asia_ , w takim bądź razie podmień plik nv4_disp.dll na ten:

http://www.dll-files.com/dllindex/dll-f ... l?nv4_disp


(asia_) #17

podmieniłam, włączył się w trybie normalnym, ale chyba jeszcze nie jest tak jak powinno, w menadżerze urządzeń zamiast karty graficznej widnieją Inne urządzenia ze znakiem zapytania, po rozwinięciu - Kontroler wideo (zgodny z VGA)


(Cosik Ktosik) #18

Spróbuj w takim razie z tą wersją sterowników: http://www.nvidia.pl/object/winxp_175.16_whql_pl.html

Proponuję także zainstalować najnowsze (jeśli są) sterowniki do płyty głównej.


(asia_) #19

w trakcie instalacji tych sterowników system się zrywa :confused:


(Olixxx94) #20

asia_ , napisz dokładniej o co Ci chodzi w tym momencie.