Mam problem z włączeniem komputera, Windows się zaczyna uruchamiać, następnie pojawia się czarny ekran i komputer restartuje się, mogę go włączyć tylko w trybie awaryjnym no ale tak się nie da pracować. Rano wszystko było ok, potem się zawiesił a jak go zresetowałam to już się zrywa. Chwilę zanim tak się stało miałam problem z dźwiękiem, tzn komputer nie odtwarzał dzwięku ani w filmach ani w Winampie, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.
Bardzo proszę o pomoc, co mogę robić żeby to naprawić?
Po włączeniu komputera wciśnij klawisz F8, przed rozpoczęciem ładowania systemu. Następnie:
wybierz tryb awaryjny z wierszem polecenia.
wybierz system operacyjny, jeżeli Masz ich więcej.
Zaloguj się do systemu na konto z uprawnieniami administratora.
Wpisz c:\windows\system32\restore\rstrui.exe , gdzie na dysku C jest zainstalowany XP.
Przywróć do czasów sprzed awarii.
To samo wykonasz poprzez, menu start->wszystkie programy->akcesoria->Narzędzia systemowe->przywracanie systemu.
Jak nie pomaga. wejdź do panelu sterowania->system->zaawansowane->uruchamianie i odzyskiwanie->ustawienia->odznacz automatyczny restart po awarii. Włącz komputer w trybie normalnym. Powinien wyskoczyć bluescreen. Napisz na forum, jaki kod błędu został wygenerowany oraz jaką podano przyczynę.
Aby dowiedzieć się więcej, czego dotyczył bluescreen, odczytaj plik DMP w trybie awaryjnym. Zrób to wg tej instrukcji Klik
ok a więc tak: przywracanie systemu nie pomaga, na bluescreenie wyskoczyła informacja: Wydaje się że przyczyną problemu jest następujący plik: nv4_disp.
Pliki minidump byłytrzy, w dwóch na końcu była informacja:
no niestety wg. producenta nie obsługują tej karty dopiero od serii 6 a ty masz 5, zainstaluj te co podał cosik_ktosik , bo są dość dobrze sprawdzone prze użytkowników i mało kto się skarży
tryb normalny się nei odpala, wyskakuje bluescreen, odpala się ostatnia działająca konfiguracja ale wtedy chyba nie działają te sterowniki i wyskakuje kreator znajdowania nowego sprzętu i chce instalować oprogramowanie dla kontrolera wideo
podmieniłam, włączył się w trybie normalnym, ale chyba jeszcze nie jest tak jak powinno, w menadżerze urządzeń zamiast karty graficznej widnieją Inne urządzenia ze znakiem zapytania, po rozwinięciu - Kontroler wideo (zgodny z VGA)