Mam problem z bardzo powolnym uruchamianiem się mojego laptopa. Proszę o sprawdzenie, czy laptop nie jest zainfekowany, ewentualnie jaka jest przyczyna takiego stanu rzeczy.
Poniżej raporty z FRST:
FRST
http://www.wklejto.pl/813655
Addition
http://www.wklejto.pl/813657
Shortcut
http://www.wklejto.pl/813658
Witaj @marysiar na Forum DobreProgramy
Mam na imię Juliusz i będę pomagał Ci rozwiązać problem, z którym do Nas przychodzisz.
===================================================
Główne zasady:
- Przede wszystkim musisz wiedzieć, że każdy z Nas na Forum DobreProgramy, poświęca swój czas, aby pomagać innym. Czekaj cierpliwie na instrukcje.
- Bardzo ważne, abyś nie uruchamiał/a żadnych programów i nie wykonywał/a innych poleceń niż te, o które poproszę.
- Wykonaj wszystkie polecenia, które przedstawię poniżej. Jeśli któreś z nich jest dla Ciebie niezrozumiałe powiadom mnie o tym i nie wykonuj kolejnych kroków.
- Powiadomię Cię, gdy Twój komputer będzie bezpieczny i będziesz mógł uruchomić program usuwający pozostałości po programach naprawczych.
- Jeśli nie będziesz odpowiadał/a przez 3 dni na moje polecenia, uznam, że nie potrzebujesz więcej pomocy i temat zostanie zamknięty.
- Jednocześnie, gdybym Ja nie odpowiadał przez 48 godzin, napisz do mnie na PW z przypomnieniem.
- Teraz zacznę analizować Twoje logi.
- Ważne, abyś nie wprowadzał/a żadnych zmian w Twoim komputerze bez konsultacji ze mną.
- Wszystkie pliki naprawcze będą dopasowane do Twojego konkretnego przypadku.
Nie wolno uruchamiać ich na innych komputerach.
Pozdrawiam serdecznie
Przejrzałem pliki
Nie ma infekcji
Oczyścimy trochę
Polecenia:
- Pobierz ten plik i zapisz w katalogu z FRST, tzn. C:\Users\Użytkownik\Downloads
fixlist.txt (6,3 KB)
“Plik naprawczy został utworzony tylko dla Ciebie, nie należy go stosować na innym komputerze” - Uruchom FRST i kliknij Napraw, program wyłączy niepotrzebne procesy, zrobi Punkt Przywracania i zacznie pracę.
- Po restarcie wklej plik wynikowy.
- Pobierz ADWCleaner
- Uruchom z Uprawnieniami Administratora, uruchom skanowanie.
Jeśli znajdzie linie z Preinstalled to odznacz, resztę oczyść - Wklej plik wynikowy.
W Twojej odpowiedzi:
- Wklej plik wynikowy FRST
- Wklej plik wynikowy ADWCleaner
- Napisz czy cokolwiek poprawiło się w pracy komputera
Pozdrawiam serdecznie
Poniżej fixlog
Plik wynikowy
Rozruch laptopa dalej jest długi, przy uruchamianiu pokazuje się jakiś komunikat programu eset security którego licencja wygasła
Dziękuje.
Chciałbym zauważyć, że nie odznaczyłaś linii preinstalled i usunęło oprogramowanie Lenovo.
Oczywiście, jeśli jest to konieczne, to możesz ponownie zainstalować programy, których używasz.
A tak, to trochę odciążyłaś komputer
Kolejną sprawa to wspomniany ESET.
Odinstaluj go i pozostań przy systemowym Windows Defender.
Możesz dodatkowo wykonać skan Rejestru.
Uruchom CCleaner i wybierz Rejestr, przeskanuj i potem Napraw… pamietając, aby wybrać Zapisz kopię zmian
Po restarcie odinstaluj CCleaner. Nie będzie Ci już potrzebny.
Ponieważ nie jest to związane z infekcją to przeniesiemy temat do innego działu.
Informacje systemowe:
Windows 10 Home Wersja 1903 18362.657 (X64)
BIOS: LENOVO E0CN16WW 08/04/2015
Płyta główna: LENOVO Nano 5B6
Procesor: Intel(R) Core(TM) i5-5200U CPU @ 2.20GHz
Całkowita pamięć fizyczna: 4011.01 MB
Pozdrawiam serdecznie