zdecydowanie drugi jako że mam wenę to zrobię wykład warto przeczytać
osobiście użytkuję macbooka pro 13 mid 2010
2009 jest stary poprostu , dałbyś za trzy letniego lapka 3 tys ? ja raczej nie , różnica w cenie niewielka a mac’i też potrafią się popsuć
2009 jeden z pierwszych macbooków pro 334 cykle ? bateria na wykończeniu (2008 najpierwszy i 2009 mają baterie przewidziane na około 500 cykli a np mid 2010 i 2011 1000 cykli mają lepsze baterie), pasta na procku to już popiół trza dać nową a dostanie się do tego proca nie jest łatwe potrzeba cierpliwości i czasu (plus nietypowe wkrętaki np trójkątny do baterii), jest od strony klawiatury nie od strony klapy serwisowej ,matryca w 3 letnim lapku , sam sobie odpowiedz , pewnie jest w dobrym stanie no ale 3 lata używania dla mnie przekreśla to lapka , dysk ssd no dobra troche przyspieszy (sam sobie możesz wymienić jak będziesz chciał) macosx sam w sobie jest dużo szybciej działającym systemem niż windows jest inaczej zaprojektowany , windows przy macosx to taki siermiężny rympoł do tego niesamowicie skomplikowany i wolny w działaniu (dodam że używałem windy przez ostatnich 10 lat) , do windy potrzebujesz ssd żeby ci jako tako działał do macosx nie , ja na swoim 5400rpm jestem bardzo zadowlony z szybkości działania (tak na marginiesie mac’i nie maja biosu tylko efi) ale to nie przesądza ram 8gb , 2011 można zupgradwoać to samo dysk
cena tego 2009 wywindowana poprzez dodanie ssd i ram który jest nietypowy i drogi trzeba kupować dedykowany , 2800 to za dużo za niego , ja za swojego mid 2010 dałem 2000 , bateria 130 cykli , matryca jeszcze w bardzo dobrym stanie w oryginalnej konfiguracji 2.4ghz 4gb 250gb
2011 masz nawet nie rocznego lapka , grafika intel 3000hd obsłguję nowsze standardy i jest wydajnieszja niż 9400m mimo iż jest to ta sama klasa wydajności , ceny w polsce od 5000 w górę ty go masz za 3000 , bateria w lepszym stanie , matryca też , lepszy procek , do renderowania zdecydowanie lepszy i5 niż jakiś stary c2d , bateria 1000 cykli , dużo z życia jej jeszcze zostało , użyte dopiero 140 , 2011 nowszy system , lion , oczywiście 2009 można zupgradować do liona , ja używam snow leoparda i pary razy się przejechałem na aplikacjach z app store bo były dedykowane do liona , nie można ich uruchomić na starszych wersjach macosx , zaraz wyjdzie nowy system mountain lion , z 2011 liona będzie łatwiej zupgradować do mountaina , download z app store
bez zastanowienia drugi , ewentualnie zainwestować później w ssd , teraz wyjdą nowe macbooki pro 2012 pomiędzy marcem a czerwcem dlatego 2009 może stracić na wartości sporo , 2009 ssd i 8gb nie przesądzją na jego korzyść klawiatura też pewnie wyciochrana już nieźle , nie zdźiw się jak nawet w 2011 będziesz miał wyślizgane klawisze tudzież błyszcące , zwróć uwagę w jakim stopniu jest zużycie powierzchni klawiszy , bo będzie ono napewno (ten typ tak ma nic nadzyczajnego , u mnie było to samo) , PRZYJRZYJ SIĘ KLAWIATURZE PRZY ODBIORZE OSOBISTYM , 2009 STARY I TYLE NIE BRAĆ !