Witajcie piszę do was ponieważ mam wrażenie że mój komputer nie chodzi na 100%
Sprawdzając takie gry jak GTA5, CSGO, WIEDZMIN3,FORTNITE zauważyłem że czasami wszystko działa na 100% a nagle spada sobie do 40-50-60-55.
Mój sprzęt (Zanim zacznę opisywać mój sprzęt muszę was poinformować gdy kupowałem ten “komputer” to nie miałem żadnego pojęcia że to jest “komputer serwerowy” byłem kompletnie przekonany że to zwykły komp.
Dopiero po paru dniach brat powiedział mi że kupiłem “Komputer serwerowy” wydałem na niego 700zł w tamtym czasie posiadał on:
4gb ramu
Karte graficzna 1gb
Procesor Intel Xeon E5410 @ 2.33GHz
DYSK HDD 1TB
Nie chciałem znowu kupować kolejnego komputera więc dokupiłem parę podzespołów i wygląda on tak:
-8gb ramu
Karta graficzna NVIDIA GEFORCE GTX 960 gaming 4gb
Oraz dokupiłem taki sam procesor Intel Xeon E5410 @ 2.33GHz (Czyli już mam dwa w komputerze xD)
DYSK SSD 256GB
-DYSK HDD 1TB
-PŁYTA GŁÓWNA DELL ORW203
Grając na tym komputerze jest płynnie ale tak jak pisałem mam wrażenie że nie wykorzystuje wykorzystuje wszystkich podzespołow na 100%
To nie jest serwer [tzn. to nie jest maszyna wypuszczona na rynek jako rozwiązanie serwerowe, co nie znaczy że nie może pełnić takiej roli].
Zainstalowany procesor nie jest zbyt wydajny (jest to właściwie core 2 quad), więc nie spodziewałbym się jakiejś rewelacyjnej wydajności w nowszych grach.
To teraz zgadnij ile gier jest optymalizowanych pod konstrukcje dwuprocesorowe. ?
Twój sławetny CSGO bazuje na sile jednego wątku i był pisany w czasach gdy cztery wątki były szczytem marzeń.
Niestety, cała ta maszyna jest w zasadzie do wyrzucenia, szczególnie jeżeli chcesz płynnie grać w nowe gry. Teoretycznie mógłbys próbować podkręcić te Xenony, pewnie by to dało jakieś zysk, ale… średnio to widzę.
PS. Jeszcze jedno ptanie: Zgaduję, że w opisie było wielkimi literami Wydajny procesor 16 wątków Intel!