Problem z wydajnością komputera.

Witam ostatnio zakupiłem sobie nowy komputer który sam składałem. Po całej konfiguracji i instalowaniu potrzebnych sterowników zainstalowałem parę gier żeby zobaczyć jak będą działać. W csgo miałem 100fps ze spadkami do 30fps w najlepszych momentach 270fps. W minecraft miałem po 800fps ze spadkami do 450fps. Zacząłem grzebać w ustawieniach i panelach sterowania żeby naprawić problem z csgo, lecz bez skutku. Teraz po bawieniu się tymi programami mam w csgo 20fps a w minecraft 200fps.
Starałem się przywrócić pierwotne ustawienia programów ale to nic nie dawało. Nie wiem też czemu na serwerze z botami w csgo mam wysoki var i sv. Bardzo proszę o pomoc z naprawieniem tego bo się na tym komputerze grać nie da.

Specyfikacje kompa:
karta graficzna: ASUS GeForce RTX 3060 TUF GAMING OC V2 LHR 12GB GDDR6
płyta główna: Gigabyte B550 AORUS ELITE V2
Procesor: AMD ryzen 5 5600 6-core
Zasilacz: XPG Core Reactor 850W 80 Plus Gold
Dysk: Samsung 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe 990 PRO
Ram: Kingston FURY 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Beast Black

U mnie spadki fpsów oznaczały kiedyś problemy z dyskiem, a później taki akcje powodowało przełączanie się zegara procesora. Ogólnie, tak na czuja, to mi wygląda na jakieś spore oszczędzanie energii czy coś. Popatrz sobie w opcjach planu zasilania (nie mam windy pod ręką i nie powiem teraz Ci jak to się nazywa) i poprzełączaj wszystko na maksymalną wydajność.

Sprawdź wersję BIOS/UEFI jaką w tej chwili masz.
Może by trzeba zaktualizować co najmniej do wersji F14 z przycisku Q-Flash Plus Button i pendrajwa z odpowiednim BIOSem?