Problem z wydajnoscia laptopa pod systemem windows


(laskoski6) #1

Witam!

Mam ostatnio problem z wydajnością mojego laptopa. Jest to Amilo pro 2030.

Problem polega na tym ze w pewnych momentach przy pracy, przeglądaniu stron internetowych (zwłaszcza przy oglądaniu filmów na takich stronach jak youtube), lub granie w jakieś gry jak by to powiedzieć komputer sie "zamula" minimalizacja zwyklego okna trwa 1min. Głownie wtedy gdy pamięć ram jest dość mocno zajęta. Laptop wyposażony jest w 704 mb pamięci.

Mam takie podejrzenie ze może to być uszkadzana jedna z kości pamięci albo tez wirus który gdzie sie głęboko zakopał (choć system bym przeinstalowywany jakieś 4 razy nawet wgrałem SP3 no i nic :frowning: )są takie momenty ze jak sie zwiesi to trudno jest mi przeglądać nawet dokumenty zgromadzone na dysku nie mowie już o oglądaniu filmów czy pracy na edytorze tekstu. Przeważnie pomaga restart ale czasem nawet i to nie pomaga. Jestem podłączony do sieci akademickiej chroni mnie avast.

Jeszcze zęby sie upewnić będę formatował cały dysk i jeszcze raz partycjonowal wiec zobaczymy...


(Technik Elektro) #2

zainstaluj program hdtune i wklej zawartość zakładki health oraz zrób test z 1 zakładki (wydajność), wyniki wklej.


(laskoski6) #3

to są dane o które prosiłeś :slight_smile:

dzięki za zainteresowanie moim problemem :slight_smile:

pozdrawiam


(Technik Elektro) #4

dysk wygląda na sprawny, spróbuj zrobić chkdsk /f z konsoli dosowej.


(Biolmol) #5

Napisz jaki masz procesor i kartę grafiki. jak masz zainstalowane GG to pewnie on Ci zamula kompa. Mi potrafił mulić Atchlona X2 3000+ z 2 GB ram, od tego czasu się pożegnałem z tym programem i używam tylko skype. Jak Ci zamuli wyłącz GG i zacznie śmigać, jeśli nie to jest inna przyczyna. Po reinstalce raczej wirusów nie masz. Nie przeglądaj netu IE tylko firefoxem. Moja siostra ma też AM Pro z pentiumD i 512Ram. Zaczął jej mulić po zainstalowaniu bershare, odinstalowałem ale dalej kiepsko chodzi muszę system przeinstalować. Możesz też mieć w biosie ustawioną opcje bardzo intensywnego oszczędzania energii, jak lapka używasz głównie w akademiku i do gniazdka masz blisko, wyłącz oszczędzanie energii, a na pewno przyśpieszy. Jeżeli uważasz że masz nie sprawną pamięć to przetestuj ją SuperPI. Jak wyskoczy Ci niebieski ekran to na 100% jest uwalona. Zazwyczaj jak jest uszkodzona pamięć są błędy podczas instalacji Windows. Wszyscy narzekają na Vistę a mój HP 530 chodzi 10 razy szybciej, jak Fujitsu Siemens mojej siostry z XP (tak jest pod warunkiem że się posiada minimum 1GB ram)


(laskoski6) #6

Procesor to Celeron M 1.50 GHz a karta to UniChrome Pro 64 mb.

nie wiesz nie mówił bym nic jak bym wcześniej miał takie problemy ale to zaczęło sie od niedawna:/

tak se myślę ze to może być wina sterowników epsona od mojej drukarki bo to mniej więcej w tym czasie kiedy ja kopiłem sie zaczęło. No i to może być tez wina tego jak mam partycjonowany dysk bo wcześniej trochę bawiłem sie Linuksem i trochę kombinowałem z partycjami i mam teraz mały bajzel na dysku wiec jak sobie sformatuje i uszne wszystkie partycje to napisze :slight_smile: ale najpierw muszę skopiować swoje dane :slight_smile:

chksk /f zaraz zorbie:)


(system) #7

sprawdź w menadżerze zadań czy coś ci nie zamula procesora, jak tam wszystko będzie ok to (jak piszesz że masz koilka kości ram) spróbuj wyjąć jedną i sprawdzić jak się będzie zachowywał a potem drugą.


(laskoski6) #8

z chęcią bym wyłożył ale nie za bardzo wiem jak w tym laptopie wyjąć te kostki one są włożone w takie dwie szyny które trzeba podnieść(widziałem jak to koleś robił w sklepie gdy kupowałem kość dodatkowa ale nie bardzo pamiętam jak on to zrobił :frowning: ). Wczoraj Próbowałem ale nic na siłę bo mi strzeli coś i czapa a jeszcze mam gwarancje:)


(Technik Elektro) #9

po bokach masz takie blaszki mocujące - lekko je odginasz pamięć sama wyskoczy.


(laskoski6) #10

Witajcie sorki ze tak długo nie pisałem :confused:

Ale mam kilka nowości, zainstalowałem linux mandriva 2008 :slight_smile:

no i postanowiłem sprawdzić jak to sie na tym systemie miewa... otóż wziąłem weszłem sobie na youtuba pogladalem ok godzinki filmikow i dzieje sie to samo co na windowsie kompoter zwalnia do takich prędkośći ze nie da sie na nim racjonalnie pracowac :frowning: oczywiście wszystko przedtem dzialalo bardzo plynnie to wlasciwie pierwszy linux ktory dziala mi w pelni plynnie na moim laptopie :slight_smile:

zaczynam podejzewac ze to sie wszystko zaczyna dziac kiedy komputer sie nagrzewa czy cos takiego jest mozliwe?

Ps. *technik_elektro

nie moglem wyczepic tego ramu pozycze od kumpla cyfrowke i zrobie zdjecie i umieszcze na forum zebys mogl to zobaczyc:) nie chcialem sie z tym mocowac bo cos odlamie i czapa:/