Problem z wydajnością PC

Witam, mam problem polegający na niskiej wydajności komputera. Chodzi mi głównie o gry. Assassins creed III na full tnie, Crysis 3 potrafi sie przyciąć przy rozdziałce 1920/1080 i z wyłączonym antialliasingiem i vsync. Reszta ustawien na bardzo wysokie oprócz cieni które sa na wysokich, lecz po ustawieniu wszystkiego na full tak tnie że nawet nie mam mowy o jakiejkolwiek rozgrywce… Crysis 1 potrafi troszke przyciąć na ustawieniach na full chociaż crysis 2 śmiga płynnie. Prototype 2 też potrafił momentami. Battlefield 3 w multi tnie tylko przy włączonym vsync, metro 2033 na full to po prostu porażka. Wydaje mi sie że te gry powinny śmigać bez zająknięcia.

Płyta główna : Asrock n68c-s ucc

Procesor : Phenom II X4 860 3.2

Karta : saphire radeon 7850 2gb

Pamięć : 8gb ddr3

system : win 7 64x

Dysk : 1000gb sata II

Kumpel mi powiedział że to może być wina płyty głównej bo jest to micro ATX. System czyszcze regularnie ccleaner’em, raz na 2tyg jest robiona defragmentacja. Sam system odpala mi sie dosyć długo, musze odczekać dobre 90 min zanim będe mógł w 100% korzystać z kompa. Mógłby mi ktoś poradzić co musiałbym zrobić, bądź wymienić w miare tanio żeby było ok ? Zamierzam wymienić płyte główną na asrock 970 pro3 i procesor na jakiegoś 8rdzeniowego fx.

Płyta główna nie ma tu nic do rzeczy, chyba, że się przegrzewa. Sprawdź wszystkie temperatury. Poza tym, karta graficzna może i jest mocna, ale chyba zapomniałeś, że nowe gry “bez zająknięcia” na 1080p i max detalach działają dopiero na SLI/CrossFire. To już nie te czasy kiedy jedna karta graficzna udźwignęła każdą nową grę przez długi czas :wink:

Rodzaj płyty głównej nie ma tu nic do rzeczy. Karta i proc są ok. Ale oczekujesz od mocnego konfigu ze średniej-wyższej półki osiągów topowego zestawu. Gdyby to był jakiś mocny Intel + GTX 680 to miałbyś problem, w Twojej sytuacji pozostaje chyba nieco zmniejszyć wymagania.

Cześć

Standard płyty nie ma nic do rzeczy.

Autostart uporządkowany? Jeżeli tak spróbuj przetestować dysk twardy. Możesz napisać co wg. ciebie znaczy że dopiero po 90 minutach komputer działa na 100%?

Nie wiem czy któraś gra wykorzysta 8 rdzeniowy procesor, jeżeli chcesz grać na najwyższych detalach, w maksymalnej rozdzielczości zmień m.in kartę graficzną :stuck_out_tongue:

Crysis III bardzo dobrze radzi sobie z nowymi FX,sami można powiedzieć, że plasują się one powyżej Core I5 i konkurują w pewnym stopniu z Core I7.

Chyba 90 sekund? :smiley: W przeciwnym razie podaj logi OTL i poproś kogoś o sprawdzenie.

Ewentualnie jeszcze SMART z programu HDTune.

Jak już kupujesz nową płytę główną a masz wysokie wymagania to raczej zainteresuj się czymś na lepszym chipsecie - 990FX

http://www.gigabyte.pl/products/page/mb … _30/specs/

Tutaj inna płytka od Asrock,a, ciekawostka - z gniazdem IDE na starsze dyski czy napędy optyczne.

aaa chodziło mi o 90 sekund xD ehh może to prawda że nie te czasy. Może kupno 7950 lub 7970 pozwoli na komfortową gre ? w wakacje planuje wymienić procek, płyte iii z tego co widze to karte też. Chyba że zamiast kupić 7950/70 dokupić drugą 7850 ?

Lepiej nie pchaj się w Crossfire, lepiej mieć jedną dobrą kartę niż 2 średnie. Dlaczego? Nie wszystkie gry poprawnie obsługują SLI/CF, po drugie wzrost wydajności po dołożeniu drugiej karty to najczęściej 50-60%, a nie 100%. Czy się opłaca? To już sobie sam odpowiedz. :wink:

Generalnie lepiej wyjdziesz jak sprzedasz HD7850 i dołożysz do np. HD7950/HD7970 czy GTX670.

Wspomniany Phenom (rozumiem, że chodziło jednak o model 840) nie posiada pamięci L3, co czyni z niego tak naprawdę Athlona II X4 650. Do R7850 rozsądne minimum to “pełny” (z L3) Phenom II X4 @ ~3,8 - 4 GHz lub i3-2/3xxx, a wydajność Twojego CPU jest jednak znacznie niższa. Najpierw zmiana procesora (lub całej platformy), a dopiero później rozważaj wymianę karty.

tak, chodzi o procek 840, wybaczcie błędy. Z tym Sli też właśnie tak słyszłem że wzrost wydajności nie jest 50% więc nawet taniej wychodzi jedną 7970 niż dwie 7850 ;p no cóż, najpierw wymienie płyte i procek a z kartą sie troche pomęcze aż uzbieram na karte :slight_smile: dziękuje wszystkim za pomoc :slight_smile: