Problem z wydajnością!


(Drapache) #1

Witam.

potrzebuję pomocy . . .

Bawiłem sie troszeczkę w biosie i chyba (mam nadzieję) zrobiłem sobie problem . . . :frowning:

Asus P5B DeLux

Intel Core2Duo E6420 2,13GHz @ 3,2GHz (8x400MHz)

4x1GB Patriot CL4 800MHz

NIE CHODZI MI W TYM WĄTKU O PODKRĘCANIE . . .

Wcześniej miałem w SuperPI

Próbka 1M 16s

Próbka 16M 7m26s

Teraz . . . :frowning:

Próbka 1M 18s

Próbka 16M 8m13s

a tak naprawdę , to te wyniki ostatnio STRASZNIE skaczą . . .(oczywiście w górę) :frowning:

Najpierw myślałem, że to coś z systemem . . .ale zainstalowałem czysty system . .i niestety jest to samo (to znaczy wyniki są gorsze)

teraz niestety zaczynam sie martwić, czy to nie jest czasem wina podzespołów (tzn. coś się spie.......) . . . :frowning:

Cała ta sytuacja zeszła się w czasie, gdy dokupiłem sobie 2GB RAMu . . wczesniej gdy wszystko było OK miałem 2x1GB

Mam nadzieję, że ktoś się już z takim problemem spotkał i że nie jest to wina sprzętu . .

Krótka powtórka:

  1. Najprościej byłoby zwalić winę na jakieś oprogramowanie . . . ale ostatnio nic nie instalowałem . . nie używam żadnych programów do podkręcania systemu,

zresztą, problem pojawia się też na czystym systemie . . więc wina systemu to "raczej" nie jest . . . Mam nadzieję, że to ja coś przestawiłem w biosie . .

ale na tej płycie jest tak jakby save profil . . .a tego nie zmieniałem . . :frowning:

  1. Wiem, że systemy 32bitowe nie widzą pełnych 4GB RAMu (to zależy od płyty głównej i innych podzespołów). U mnie widzi system 3GB.

Myślałem, że może to jest winą spadku wydajności . . .ale po wyciągnięciu 2GB i pozostawieniu 2GB, problem niestety nie zniknął.

  1. Mam nadzieję, że to nie jest wina procesora, bo przecież procesor nie może ot tak sobie raz chodzić szybko a zaraz trochę wolniej (około 10-15%)

  2. Zaczynam też myśleć, może wina zasilacza . . .skoki napięć albo co . . ale wtedy, to byłyby "zwiechy" kompa, restarty itp . . a nic takiego się nie dzieje.

  3. Więc może problem z płyta główną . . . znaczy się, że się coś spier..... na niej . . .

W sumie, to wszystko działa . . .tylko troszkę wolniej.

Wiem . . . mógłbym podkręcić FSB i wszystko śmigałoby tak jak przedtem . . .ale to nie jest rozwiązanie (nie jestem "maniakiem" :smiley: podkręcania)

W normalnym użytkowaniu komputera, oczywiście taki spadek wydajności jest po prostu "niezauważalny" . . ale mnie INTRYGUJE "DLACZEGO" tak się porobiło.

P O M O C Y


(Kabuto1378) #2

jak gmerałeś w biosie to zrestuj CMOS i wtedy zobacz.


(kukacz) #3

Zrób tak jak pisał przedmówca i w BIOSie ustawienia wrócą automatycznie do domyślnych. (a co do tych wyników w SuperPi to przy wyższej ilości ramu nie powinny być gorsze, chyba że dokupiłeś inne kości pamięci)