Problem z wydajnością

Witam posiadam laptopa Acer Nitro 5 . Problemem są fps w grach. Raz włączam laptopa i gra spokojnie w lobby wyciąga 120 fps 16 m/s , a raz włączam grę i mam 40 fps w lobby i 26 m/s. Pomocyy
specyfikacja

• Windows 10
  • Karta graficzna zintegrowana Radeon Vega 8
  • Karta graficzna Radeon rx 560x series
  • Procesor AMD Ryzen 5
  • Pamięć ram 8 gb

Zawsze świeżo po odpaleniu laptopa? Czy jak jest nagrzany to niższe, a na chłodnym wyższe?

Zawsze jak odpalam laptop tak jest, zauważyłem też że jak go po tym uruchomię ponownie to gra działa dobrze

Jak już uruchomię ponownie to nawet gdy zmieniam gry wszystko jest w porządku. Dopiero wyłączenie laptopa całkiem i kolejne odpalenie go daje znów ten problem fps.

Sprawdź co masz pod ustawieniami gier w “ustawienia grafiki” w samym systemie.
Jeśli tak samo jak mi, system nie wykrywa dedykowanej karty graficznej poprawnie usuń wszystkie pozycje z tamtej listy i zdaj się na zarządzanie przez sterowniki karty graficznej.

Prawdopodobne to powoduje że podczas pierwszego uruchomienia używana jest karta zintegrowana a nie dedykowania co skutkuje niskim FPS.

Nie mniej, jest to tylko moja teoria więc proponuję sprawdzić na jednej aplikacji zanim usuniesz wszystkie pozycje z ustawień.

Jeżeli tam klikne opcje mam do wyboru takie jak systemowe, oszczędności energi - vega 8 wysoka wydajność - rx 560x.
Na to ostatnie mam ustawione

Mam tego samego laptopa co ty, tylko w bogatszej wersji z tego co widzę.
Na jakim dysku zainstalowałeś grę?
Jaką masz wersję sterowników?